Elán: Živých nás nedostanú

Elán: Živých nás nedostanú90%

Že by poslední výkřik zbojnické družiny Jura Jánošíka? Kdepak, tak zní název cédéčka slovenské poprockové hudební legendy - skupiny Elán - z dílny hudebního vydavatelství Warner Music.

CD bylo pokřtěno v rámci koncertního turné ELÁN THE BEST OF VOL.2 22. října 2014 v pražské Tipsport areně. Kmotrovské role se zhostily naše nejlepší plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková.

Koncert v Praze byl vedle Brna a Ostravy jedním ze tří výpravných koncertů v Čechách. Specifikem je skutečnost, že i tentokrát mohli fanoušci hlasovat na internetu, které písničky chtějí na koncertech slyšet. To se i v minulosti setkalo s velkým ohlasem, proto se kapela rozhodla tuto možnost neměnit. Vzhledem k nespočetnému množství skladeb nestihla kapela na první halové show THE BEST OF odehrát všechny své hity, proto se rozhodla o pokračování, doplněné o částečně nový program.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala třináct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné si nenechalo ujít na 80 tisíc fanoušků, Slováci zároveň v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall.

V jaké sestavě se skupina představila tentokrát? Trio stálic Jožo Ráž, Jano Baláž a Vašo Patejdl s trvalým doprovodem Luba Horňáka, Petra Fambauera a Borise Brny. Dočasně se skupina rozšířila o dechovou sekci, kterou tvoří Richard Šimurka – saxofon, flauta, Martin Haas – trombon a Samo Šimek – trumpeta.

Oproti předchozímu turné Best of, předvedli Eláni zcela jinou show, o kterou se postaral stopadesátičlenný tým. Designem pódia počínaje, vizuálem i dramaturgií konče. Barevnost, vtip, invence, jiskra i drive, to vše nechybělo. Dle posledních slov Joža Ráža - na možná jednom z posledních velkých koncertů Elánu. Také repertoár obsáhl oproti klasickým žádaným hitům jako Voda, čo ma drží nad vodou, Nie sme zlí, Aj keď bez peňazí, novinky právě z nového alba Živých nás nedostanú a Ryšavá.

Koncert měl tři dějství zaměřené vždy podle období kapely a tomu byla přizpůsobená i scéna. Vzpomínkou na poslední turné Elánu v divadlech byl vstup na minipódiu, kde skupina odehrála několik písní un-plugged, což bylo nesporně přívětivým zpestřením vystoupení.

Bouřlivé ovace publika, dožadující se přídavků, jenom potvrzují, že tvorba této stálice česko-slovenské hudební scény překračuje hranice času, společenských režimů i generací a oslovuje pořád široké spektrum posluchačů.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Sportovní hala Fortuna nabízí i další akce

Místo konání: Sportovní hala Fortuna

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!