O holčičce z jiného světa aneb o holocaustu trochu jinak

O holčičce z jiného světa aneb o holocaustu trochu jinak80%

Nakladatelství Albatros vydalo další knihu od jednoho z největších izraelských spisovatelů Aharona Appelfelda. Jmenuje se O holčičce z jiného světa a opět vás dostane do kolen.

Appelfeld útočí na české čtenáře letos již druhou knihou. Po Květech temnoty přichází na náš trh kniha podobného zaměření, která ve vás opět zanechá hlubokou stopu. O holčičce z jiného světa je sice jiný román, přesto má s předchozí knihou mnoho společné. Ústředním tématem je holocaust a druhá světová válka.

Ani tentokrát se nedočkáte dlouhých bojů či návštěv koncentračních táborů. Populární izraelský spisovatel napsal příběh o dvou chlapcích, kteří prchají před nacisty. Jmenuji se Adam a Tomáš. Jsou to židé. Jejich matky je během pronásledování zanechaly v lese, aby našli úkryt i pro své rodiče. Slíbily jim, že je brzy vyzvednou. Bohužel to nesplní, ale chlapci mají naštěstí jeden druhého. Mají dost jídla, vybudují si úkryt a postupně si získávají spojence v podobě malé holčičky a starého pána.

V rámci celého románu se prakticky vůbec nepotkáme s nacistickými vojáky. Přestože se jich děj přímo dotýká, zůstávají skryti v pozadí. Hlavním tématem je život chlapců v úkrytu, jejich statečnost i strach. Spisovatel dokáže skvěle vykreslit pocity osob, které se bojí o svůj život. Při odloučení od rodičů jim nezbývá nic jiného, než se spoléhat jeden na druhého. Matky jim sice velice chybí, ale postupně se musí vyrovnávat s jejich odchodem.

Adam i Tomáš mají každý naprosto odlišnou povahu. Zatímco Adam je sportovnější typ s vírou v boha, Tomáš je velice inteligentní ateista. Prostě nebe a dudy. Ve chvíli, kdy se ocitají sami uprostřed lesa, musejí se jeden od druhého mnohému naučit. Právě jejich vzájemná spolupráce a odlišnost je udržuje při životě, protože každý přispěje svým kouskem do mlýna. Navíc za nimi postupem času přichází i Adamův pes, který jim pomůže přestát dlouhé chvíle.

Kniha je velice útlá, nabízí pouze něco málo přes 110 stran. Budete ji mít během jednoho dne přečtenou. Přesto ve vás zanechá opravdu rozporuplné pocity. Hrůzy druhé světové války již byly popsány v mnoha knihách, ale tentokrát se připravte na něco trochu odlišného. Aharon Appelfeld má svůj vlastní styl, který nemusí každému vyhovovat. Stránky jeho knih jsou především plné pocitů na úkor větší akce. Autor se dokáže výborně vcítit do pronásledovaných osob a vylíčit jejich strasti i radosti.

Komu se líbila předchozí spisovatelova kniha, rozhodně by neměl váhat s přečtením tohoto malého díla. V dnešní době si žijeme poměrně dobře a máme tendenci zapomínat na hrůzy z let minulých. Ale ony se skutečně staly a každý den nám hrozí opakováním. Právě podobné publikace přibližující strach a děsivost tehdejší doby nás mohou v mnohém poučit. Především o tom, že bychom si měli vážit i toho mála, co máme. Protože člověk nikdy neví, kdy se může všechno obrátit proti němu.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!