Duchovi v Městském divadle Brno se nedá nic vytknout

Duchovi v Městském divadle Brno se nedá nic vytknout100%

Včera se na hudební scéně Městského divadla Brno konala česká premiéra muzikálu Duch. Inscenátoři slibovali nevídaný divadelní zážitek a svému slovu rozhodně dostáli.

Romantický muzikál vznikl podle legendárního příběhu o neomezené síle lásky, který je známý především z filmového zpracovaní z roku 1990 s Patrickem Swayzem a Demi Moore v hlavních rolích. Příběh vypráví o Samovi a Molly, kteří jsou šťastně zamilovaní, ale Sam je jedné noci zavražděn. Jeho duch však zůstává na zemi, aby objasnil svou smrt, a prostřednictvím šarlatánky Ody Mae komunikuje s Molly.

Muzikálová verze příběhu zachovává děj filmu a zdařile střídá romantické a dramatické scény s komickými. Celá inscenace je založena na použití světelných a zvukových triků, které svou dokonalou sehraností s děním na jevišti umožnily zobrazení nadpozemského světa. Scény, kdy Samův duch prochází předměty, snaží se dotýkat Molly nebo vstupuje do těla Ody Mae, působily věrohodně a díky výbornému načasování všech zapojených složek se vyrovnaly moderním filmovým efektům. Vrcholem toho pak byl souboj Samova ducha s Carlem, který kombinací triků a projekcí vytvořil nejdramatičtější scénu celého díla.

Velmi nápaditě byly použity dataprojekce během přestaveb, kdy diváci na plátně sledovali dokončení předchozí scény, na kterou pak plynule navázala scéna další. Projekcemi pak stejně pozoruhodně inscenátoři ztvárnili např. jízdu metrem.

Výbornému obsazení vévodili oba představitelé hlavních rolí - Svetlana Janotová a Dušan Vitázek, kteří byli perfektní jak po pěvecké, tak po herecké stránce. Oba bravurně zvládli být bezstarostní a zamilovaní v první části a v částí druhé jejich výkony ve smutných scénách jistě vehnaly mnoha divákům slzy do očí.

Hlavním hrdinům se vyrovnalo obsazení vedlejších rolí, jimž vévodili Zdena Herfortová v roli praštěné Ody Mae, která byla hlavním zdrojem komickým zápletek muzikálu, a Robert Jícha jako zrádný Carl. Je potřeba zmínit ještě výborné představitele vraha Willieho a Ducha v metru - Jakuba Zedníčka a Igora Ondříčka.

A v neposlední řadě je nutné vyzdvihnout obdivuhodnou a náročnou choreografii Hany Kratochvilové, kterou tanečníci předvedli perfektně a s přesnou sehraností.

Přesně jak tvůrčí tým v čele s režisérem Stanislavem Mošou sliboval, Duch je nevídaným a silným zážitkem pro každého diváka.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Brno nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!