Kniha Boží koně nabízí pohled do duše mladého teroristy

Kniha Boží koně nabízí pohled do duše mladého teroristy 

Jestli se chcete dozvědět více o myšlení mladých teroristů a jejich popudů k nemilosrdným činům, rozhodně si neváhejte přečíst knihu Boží koně ze Sidi Moumen od Mahiho Binebineho. Vydalo nakladatelství Práh.

Samozřejmě se jedná pouze o beletrii, ale přesto velice působivou. Po přečtení této knihy se budete bát vyjít na ulici, aby vás některý z atentátníků nezabil.

Celý příběh vám bude vyprávět mladý chlapec s přezdívkou Jašin, který se stal teroristou. Obětoval svůj vlastní život pro vyšší zájmy a nyní se rozhodl ho celý převyprávět. Nakouknete do jeho dětství, seznámíte se s jeho kamarády i rodinou. V oblasti Sidi Moumen vyrůstají chlapci ve veliké bídě a v prostředí plném násilí. Takřka nemají co jíst, hrabou se v odpadcích a vraždy jsou zde téměř běžnou věcí. Již od malička se kluci agresivně perou a kradou. Přesto mají i normální koníčky – zejména fotbal. Hrají zápasy s ostatními čtvrtěmi a scházejí se na porady.

Mezi další problémy ve zdejším kraji patří i alkohol a drogy. Děti si dopřávají velké množství marihuany a někteří se pouštějí i do horších věcí. Není se potom čemu divit, že se chytí první nadějné příležitosti. Starší radikální aktivisté jim nabídnou zcela jiné podmínky k životu, přidají jim víru a svobodu. Ale jen do určité chvíle. Poté budou muset zaplatit tím nejcennějším.

Román Boží koně ze Sidi Moumen líčí příběh, při kterém musí přijít mrazení na každého čtenáře. Při jeho čtení si vzpomenete na mnohé události, které tragicky ovlivnily dějiny. I v dnešních dnech je hrozba terorismu neustále aktuální a v několika zemích probíhají tvrdé boje. Tento dojemný příběh nabízí trošku jiný pohled. Z očí chlapce, který vyrůstá v téměř nelidských podmínkách. Právě díky tomu se z něj stane sebevražedný atentátník a kromě sebe zabije i mnoho dalších lidí.

Zejména do vyprávějícího Jašina se vcítíte natolik, že ho budete téměř považovat za kladného hrdinu. Po celou dobu se s ním seznamujete, a to opravdu hluboce. Poznáváte jeho city, touhy a životní cíle. Přestože nikdy nebyl úplným andílkem, najednou přichází radikální proměna. Stává se z něj terorista. V tento moment zůstává čtenář přikován k židli či posteli (podle toho, kde si čte) a očekává nevyhnutelný konec. Následná smrt několika chlapců působí téměř dojemně. Na chvíli vám je opravdu líto, že museli takto zemřít.

Autor se zřejmě snažil docílit v čtenáři pocitů, které ho donutí vnímat některé teroristy jinak. Přestože zabili mnoho lidí, často se může jednat pouze o zmanipulované děti. Právě ony jsou nejvíce náchylní k tomu, aby je jejich dospělí radikální kamarádi donutili spáchat strašlivé zločiny.

Kniha je celkem útlá. Nabízí pouze něco málo přes 150 stran, které ve vás zanechají hluboké pocity. Po jejím přečtení se pokaždé více zamyslíte nad teroristickým činem ukazovaným v televizi. Rozhodně nenapadá k žádnému zločinu, ale nabízí zajímavý pohled do duší teroristické společnosti.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!