Be2Can - exkluzivní filmová přehlídka toho nejlepšího z evropských festivalů

Be2Can - exkluzivní filmová přehlídka toho nejlepšího z evropských festivalů 

V záplavě festivalů v dnešní době je těžké najít něco, co by vám nabídlo kvalitativně odlišný zážitek. Nováček na festivalovém poli Be2Can přichází s řešením tohoto dilematu a servíruje porci největších filmových lahůdek. Zdánlivě komplikovaný název ze dá rozluštit vcelku jednoduše: Berlinale, Benátky (Be2), Cannes. To je výčet nejprestižnějších evropských festivalů, ze kterých Be2Can čerpá inspiraci a „zdroje“.

Pořadatelé slibují „mimořádně koncentrovaný zážitek“ – jak by ne, když vám festival zprostředkuje 10 premiér, 4 ze kterých byly oceněny Zlatou palmou, 2 Zlatým medvědem z Berlinale a 3 Zlatým lvem z Benátek.

Hlavní hvězdou festivalu bude bezpochyby snímek v turecko-francouzské koprodukci Zimní spánek, jenž odvezl z letošního ročníku Cannes hlavní cenu. Mistr tureckého filmu Nuri Bilge Ceylan ve svém snímku vytváří autentický a pozoruhodný obraz různých společenských tříd. Film, který byl recenzenty hodnocen jako mistrovské dílo, vám nabízí 3 hodiny dlouhý intenzivní zážitek. Zvláštního uvedení se dočká i československý Až přijde kocour – vítěz Zlaté palmy z roku 1963.

Těšit se můžete i na majstrštyk Jeana-Luca Godarda, jenž z letošní soutěže v Cannes odnesl Cenu poroty – film Sbohem jazyku. Snímek s „lingvistickým názvem“ vypráví o muži a ženě, kteří se přestávají rozumět, protože nehovoří stejným jazykem. Další lahůdkou, kterou si nesmíte nechat ujít, je drama Sils Maria, ve kterém se setkávají tři na první pohled radikálně odlišné herečky – francouzská kráska Juliette Binoche, idol teenagerů Kristin Stewart a vycházející hvězdička Chloe Grace Moretz. Režisér Olivier Assayas zkoumá ve svém snímku bohatý a nevyzpytatelný svět žen plný lásky a nenávisti, snahy ovládnout a být ovládnutá.

Pro ty z vás, kteří před nabitými sály kin dávají přednost pohodlí domova, máme dobrou zprávu – festival můžete sledovat na platformě VOD (Video-on-Demand) v O2 Videotéce a na televizním kanálu Film Europe Channel. Videotéka funguje na principu „půjčovný“ filmů, kde za menší poplatek (většinou se jedná o 40-50 kč) dostanete přístup k největším filmovým klenotům, mezi nimiž najdete dokumenty o životu Ingmara Bergmana či loňské vítěze evropských festivalů jako například Život Adele, Sacro GRA (Zlatý lev), Jeptiška (Berlín) ale také vítěze Oscara za nejlepší zahraniční film Velká nádhera. V nabídce mají i řadu starších hitů – Konec Roberta Mitchuma, Následky lásky od Sorrentina, Videokracie nebo Iron Sky. Videotéku, díky níž můžete legálně zhlédnout až tisíc filmů, a to na počítači, tabletu či mobilu, spustila společnost O2 Czech Republic letos v dubnu. Film, za který zaplatíte smskou či fakturou spolu s běžným vyúčtováním, máte k dispozici 48 hodin od zapůjčení a můžete si ho přehrát kolikrát se vám zlíbí.

Televizní kanál Film Europe Channel v rámci Be2Can nabídne až 47 festivalových filmů: klenoty Ingmara Bergmana počínaje (Sedmá pečeť, Lesní jahody, Fanny a Alexander), festivalovými hity posledních let konče (jen namátkou, Antikrist Larse von Triera nebo Láska Hanekeho). 3 filmy vám budou k dispozici v rámci tzv. day&date premiér – díky čemuž si budete moci zhlédnout film v televizi ve stejný den, kdy půjde do kin. Uvidíte snímky Free Range, Příběh dětí a filmu a Čtyřikrát.

Pořadatelé filmové přehlídky Be2Can se přiznali, že se při výběru řídili především nebanálními příběhy, ale také jmény – slavných režisérů a herců. V Evropě vzniká přes 1400 filmů ročně, a zdaleka ne každý z nich se dostane k nám na filmové plátno. Be2Can je novým konceptem, přehlídkou autorského filmu, jež pokrývá 3 základní generace evropské kinematografie. Pořadatelé se netají nadějí, že řada vybraných a promítaných filmů je teprve na začátku své vítězné cesty - BAFTA, národní, evropské ceny a nakonec ocenění Oscarem za nejlepší zahraniční film budou následovat.

Jak je již zřejmé, skutečně se máte na co těšit. Festival začíná v pondělí 6. října a potrvá až do 15.10. V Praze Be2Can okupuje 3 oblíbená kina – Atlas, Lucernu a Evald, v Brně tradičně kino Art, projekce se budou konat i ve dvou sálech ve Zlíně, v českobudějovickém kině Kotva a bratislavském Kino Film Europe. Díky filmové přehlídce Be2Can se k vám aktuální festivalové hity dostanou podstatně rychleji než dosud!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Sbohem jazykuVyšší moc
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!