Zmizelá: Mrazivý Fincherův film aspiruje na detektivku roku

Zmizelá: Mrazivý Fincherův film aspiruje na detektivku roku90%

Jak byste se zachovali, pokud by na vás padlo podezření z vraždy vlastní manželky? Tuto zdánlivě ohranou zápletku řeší Ben Affleck v krimi-thrilleru Zmizelá, který nepostrádá napětí, výborný scénář i další nezbytné ingredience skvělého filmu.

Novinář a začínající spisovatel Nick, v podání tradičně dobrého, ale trochu prkenného Bena Afflecka, se kvůli hospodářské recesi a ztrátě zaměstnání musí společně s manželkou Amy odstěhovat z New Yorku do venkovské oblasti Mississipi. Počátek jejich vztahu se nese ve znamení lásky, ta však postupně vlivem obtíží a hádek začíná skomírat. Navíc Amy se v „zapadákově“ ani trochu nelíbí.

Ztracená žena, neznámý pachatel

Vše vyvrcholí ženiným zmizením v den páteho výročí svatby. Nick nalézá doma pouze rozbitý skleněný stůl, přivolaná policie pak hojné stopy krve na podlaze a v dalších částech kuchyně. Vzápětí ochránci zákona najdou i deník, ve kterém se Amy zpovídá z obav ze svého muže. Zavraždil ji tedy právě on, nebo bylo vše zcela jinak?

Talentovaný David Fincher bravurně rozehrál ve Zmizelé mrazivou detektivní zápletku, obklopenou mnoha otazníky i propletencem manipulací, lží a zápasem kdo s koho. V ní stojí na jedné straně Nick s jeho sestrou Morgan a schopným právníkem, na druhé straně (nejen?) policejní detektivové. Režisér přes více než dvouhodinovou stopáž nenechá diváka ani na chvíli vydechnout a dokazuje, že je mistrem svého žánru.

Ještě lepší než Sedm?

Mnohé momenty nového krimi-thrilleru svou mrazivě mystickou atmosférou a precizností dosahují dokonalosti scén z Fincherova kultovního díla Sedm. Oproti němu však nemá Zmizelá tolik brutální děj, je proto stravitelná i pro příznivce klasických „noire“ detektivek.

Postupné rozkrývání pozadí příběhu, stejně jako dvě oddělené dějové linky – vyprávění z pohledu Nicka i Amy - patří k tomu nejlepšímu, co se na plátně v poslední době objevilo. Odosobněný Fincherův styl zapadl do tohoto filmu lépe než sousední dílky puzzle, a zaujme v každém okamžiku.

Pavučina lží s výborným dějem

Výtečná kamera, z níž občas doslova prýští hororová atmosféra (například scéna v rozpadlé hale s bezdomovci), je ve snímku výborně doplněna uměleckou zručností režiséra i herců, stejně jako vynikajícím scénářem od Gillian Flyn. Tato úspěšná spisovatelka napsala i předlohu filmu – knižní bestseller Zmizelá.

Díky její nesmírné kreativitě děj Zmizelé mate diváka natolik, aby zpočátku nemohl poznat pachatele záhadného zmizení. Avšak i poté, co se dozvíme podstatu zločinu, nás film díky mnoha nečekaným zvratům a velmi neotřelému rozuzlení neustále ubezpečuje o svých kvalitách. Ve druhé linii se pak dočkáme i narážek na manipulaci současných médií, černo-humorných zmínek o nepovedeném manželství nebo emancipaci žen.

Výborná Pike, obstojný Aflleck

K harmonii všech smyslů dopomáhá jak výborný soundtrack od Trenta Reznora a Atticuse Rose, dokreslující pochmurnost a paranoiu čišící z každého druhého záběru, tak i skvělé herecké výkony představitelů hlavních rolí. Mezi nimi v podstatě nenajdeme nikoho, jenž by hrál špatně.

Kromě dobrého Afflecka je nutné vyzdvihnout zejména představitelku ztracené Amy – britskou herečku Rosamund Pike, která si zahrála například v adaptaci vyvražďovací gamesy Doom nebo Pýše a předsudku.

Výkon této křehké blondýnky s plachým pohledem se ve Zmizelé blíží k oscarovým výšinám. Zcela precizně zvládla postavu zdánlivě sladké ženy, která v sobě však skrývá chameleona.

Téměř stoprocentní film

Výborně ji doplňuje i málo známá Carrie Coon v roli Nickovy sestry Margot, která jediná svému bratrovy věří,  stejně jako představitel mazaného právníka - Tyler Perry. Podobně téměř dokonalá je také vizuální stránka tohoto skvělého filmu, jenž jistě patří mezi nejlepší filmové detektivky několika posledních let.

Mírnou vadou na kráse, jinak téměř stoprocentního filmu, jsou snad pouze málo častá a hluchá místa v ději, stejně jako až příliš černobílé a nevěrohodné zobrazení americké FBI a policie jako skupiny neschopných úředníků. 

Dosáhne až na Oscary?

Kromě tohoto zakolísání však nenajdete ve Zmizelé žádné větší nedostatky. Dokonce se dá očekávat aspirace snímku na každoroční ceny Akademie. Fincher svým filmem opět dokazuje, že je nekorunovaným králem mrazivých thrillerů!

Pokud máte rádi jeho trochu strohý styl vyprávění a režie nebo milujete detektivky a mysteriózní thrillery, měli byste Zmizelou zcela jistě vidět. Díky obrovské kreativitě, čišící z téměř každého záběru, se totiž jedná o jeden z nejlepších žánrových počinů roku, který se zřejmě zapíše i do dějin kinematografie.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Zmizelá

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!