Hercule Poirot se vrátil v novém kabátu

Hercule Poirot se vrátil v novém kabátu 

Hercule Poirot je zpět, tentokrát bez zásluhy Agathy Christie. Po zesnulé spisovatelce převzala roli vypravěče autorka Sophie Hannah. Knihu Vraždy s monogramem vydalo nakladatelství Knižní klub.

Agatha Christie se zapsala do dějin jako jedna z největších spisovatelek detektivních románů. Jejích knih se prodalo neskutečné množství a také v současné době rozhodně není zapomenuta. O oživení jejího nejslavnějšího detektiva Hercula Poirota se postarala mezinárodní bestsellerová autorka psychothrillerů Sophie Hannah. Právě ona dostala svolení od potomků své slavné kolegyně a mohla navázat na tradici jejích populárních knih o belgickém detektivovi.

Hercule Poirot si v poklidné kavárně vychutnává svou snídani, když ho vyruší vystrašená dáma. Bojí se o svůj život. Než mu stačí podat bližší vysvětlení, náhle se dá na rychlý odchod. O několik hodin později se detektiv dozvídá, že v luxusním hotelu Bloxham se odehráli tři vraždy. V ústech každé z obětí se našel manžetový knoflíček s monogramem a těla byla naaranžována do stejné polohy. Za pomoci svého přítele Catchpoola ze Scotland Yardu se pokusí tyto úmrtí vyšetřit. Rozjíždí se dlouhé vyšetřování plné špatných odboček, výslechů a dedukce.

Hercule Poirot je zpět. Alespoň jeho literární zpracování. Ale vyrovná se nový detektivní příběh původním originálům? Pustit se do pokračování takto významné a kultovní postavy není vůbec jednoduché. Už předem musí být každému jasné, že bez srovnání s romány Agathy Christie se to neobejde. Sophie Hannah se do tohoto převelice těžkého úkolu pustila a rozhodně si neudělala žádnou ostuda. Ale přesto…

Prostě se nejedná o Agathu Christie. Na první pohled (přečtení) je znát patrný rozdíl. Každá z autorek má svůj vlastní styl a napodobit rukopis jedné z nich je takřka nemožné. O to se ani Sophie Hannah nepokoušela. Vytvořila obstojnou detektivku se zajímavým dějem. Po několikanásobné vraždě se rozjede důkladné vyšetřování a slavný belgický detektiv musí opět zapojit své „ malé šedé buňky“.

Většina kritiků knize vyčítá její možná až zbytečné popisování a pomalejší rozjezd. Musím jim dát lehce zapravdu. Opravdu se někdy děj vyvíjí poněkud pomaleji a čtenář se v něm může lehce ztratit. Celý případ se postupně šine ke zdárnému konci, který je více než hodně zamotaný. Po několika nesprávných řešeních se dostáváme k odhalení pachatelů, ale méně vnímaví čtenáři již jsou úplně mimo mísu. Vraždy s monogramem potřebují velkou trpělivost a především nějaké ty „malé šedé buňky“ v hlavě. Rozhodně nečekejte nijak lehce stravitelnou knihu.

Vypadá to, že knihu spíše kritizuji. Nechtěl jsem říct, že se jedná o špatnou detektivku. Pravidelní čtenáři tohoto žánru budou jistě napjatí až do konce a nový Hercule si jistě najde mnoho obdivovatelů. Přesto se nedá stoprocentně říci, že se jedná o maximální úspěch. Každý bude hledat srovnávací body a nakonec se všichni shodnou, že Christie se nikdo nevyrovná. Už samo obsazení belgického detektiva získalo příběhu obrovskou pozornost, jedná se o dobrou knihu. Přesto je na každém čtenáři, aby si vytvořil svůj vlastní názor. Velkou pochvalu si zaslouží celkové provedení. Obálka vypadá opravdu luxusně. Kombinace černé a nazlátlé barvy vás prostě dostane. Doporučuji si Vraždy s monogramem přečíst, už kvůli Poirotské tradici.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!