Továrna jako symbol 18. ročníku MFDF Ji.hlava

Továrna jako symbol 18. ročníku MFDF Ji.hlava 

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se koná od 23. do 28. října 2014. Tentokrát bude ústředním motivem 18. ročníku Továrna coby vizuální i společenský fenomén.

Továrnu lze vnímat jako mnohovrstevnatou společenskou i kinematografickou metaforu, která umožňuje dotýkat se z různých úhlů pohledu proměn společnosti i filmového průmyslu. V letošním ročníku proto budou tomuto tématu věnovány tři programové bloky. 

Sekce Fascinace uvede již tradičně výjimečné experimentální dokumenty, včetně novinek z Asie, které se v Evropě představí vůbec poprvé. Fascinace se zaměří ale i na vizualitu a historii továrny, včetně slavných československých předválečných i poválečných podniků.                                               

Jak se továrna otiskuje v naší minulosti? Jak se československý filmový průmysl věnoval vyobrazování průmyslové výroby? Lucie Česálková vybrala z Národního filmového archivu blok dokumentů, které jsou především cenným historickým svědectvím o chodu různých typů podniků, od výroby mýdla přes textilní produkci po poválečný rozvoj automobilového průmyslu. Ale jde též o svědectví o proměnách zobrazování v dokumentaristickém odvětví, které má o něco blíže průmyslu než umění.

Naopak přehlídkou proměn filmového stylu a formy je průřez továrnou v historii experimentálního filmu, který vybrala filmařka a dramaturgyně Ji.hlavy Andrea Slováková. Od jedné z prvních jízd v dějinách kinematografie z roku 1904 až do současnosti se tu ukazují proměny vizuality i trendů v experimentálním filmu. A bok po boku tu stojí filmy slavných tvůrců, jako je Harun Farocki či Peter Tscherkassky, i snímky od méně známých filmařů či dokonce od neznámých autorů.

Divácky atraktivní pak bude i velká sekce mapující vyobrazení továrny v současném světovém dokumentárním filmu, která bude kromě uvedení ve festivalovém programu přístupná i na stránkách portálu DAFilms.cz.

Za povšimnutí z programové nabídky stojí meditativní dílo Naomi Kawase, držitelky Velké ceny poroty z Cannes za snímek Truchlící les, nebo snímek The Unknown Known legendárního Errola Morrise, jehož novinka bude v Jihlavě uvedena v české premiéře. Retrospektivou prakticky neznámé rané tvorby Alaina Resnaise vzdává festival hold letos zesnulému tvůrci francouzské nové vlny.

Do porot Ji.hlavy zavítají významné zahraniční osobnosti. V porotě Fascinací letos zasedne slavný rakouský experimentátor Peter Tscherkassky se svojí ženou, španělský solitér Albert Serra přijede představit unikátní projekt světového formátu Filmové korespondence. Tradičně jediným porotcem soutěže světových dokumentů Opus Bonum bude iniciátor žánru dokudrama, srbský dokumentarista a pedagog Želimir Žilnik.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!