Jiří Kajínek - vrah, nebo nastrčená oběť

Jiří Kajínek - vrah, nebo nastrčená oběť 

Bývalá manželka zavražděného podnikatele Štefana Jandy přichází s vlastní výpovědí o jejich životě i nečekané smrti. Kniha Mého manžela nezavraždil Kajínek vyšla u nakladatelství Fragment.

Vdova Eva Jandová (Havlová) se po letech mlčení rozhodla, že konečně promluví o osudu svého manžela. Známý podnikatel Štefan Janda se věnoval kulturistice a jejímu rozšiřování mezi lidi. Založil několik fitness center a společně se svou ženou uspořádal obrovskou akci nazvanou Grand Prix Plzeň 1993.

Již za dob komunismu se stýkal s tehdejšími policejními složkami a pracoval pro ně na tajných akcích. Jeho žena s tím příliš nesouhlasila, zejména kvůli hrozícímu nebezpečí. Po převratu pokračovali v podnikatelské kariéře a díky tomu si získávali i nepřátele. Jedním z nich byla i Jarka K. – majitelka konkurenčních fitness center - nebo Antonín V., který jim dlužil nemalou částku peněz.

Jednoho dne se Štefan Janda vypraví na schůzku, společně se svými bodyguardy, bratry Pokošovými. Bohužel se z ní již nikdy nevrátí. Na místě setkání je brutálně popraven i s jedním z Pokošů. O něco později je za vraha usvědčen Jiří Kajínek a dostává doživotí. Jeho další osudy již důvěrně známe.

Eva Jandová se rozhodla sepsat knihu o životě svého muže i svém. Začíná od samotného mládí a seznámení manželů. Jejich začátky v podnikání nebyly vůbec jednoduché, ale časem se stali důležitými lidmi. Možná to jim bylo osudné. Po letech se rozhodla tato žena veřejně objasnit své názory a jejich společnou cestu. Toho se chopilo nakladatelství Fragment, které v nedávné době vydalo i knihu Můj život za mřížemi od Jiřího Kajínka. Dalo by se říci, že se jedná o volné pokračování a doplnění zbývajících informací. Tentokrát se nesoustředíme na hlavního podezřelého, ale na samotnou oběť.

Sama manželka Štefana Jandy nikdy z Kajínka neměla strach. Celou dobu tuší, že za touto vraždou stojí někdo jiný. A hlavními podezřelými se stali samotní policisté. Bohužel pravda již možná nevyjde najevo, a proto se může Eva Jandová opírat pouze o svoje domněnky. To jí ovšem nebránilo doručit na Pražský hrad žádost o milost odsouzeného Kajínka.

Nyní již k samotné knize. Jedná se o velice útlou (necelých 100 stran), ale velice zajímavou knihu. Pochvalu si zaslouží zejména obálka a vnitřní strana obalu knihy. Nacházejí se na ní články o případu z let minulých. Na samotných stránkách si přečtete podrobnosti ze života Štefana Jandy. Nesmějí chybět ani fotografie. Jedná se o rodinné i pracovní snímky. Opravdu dojemné jsou fotky dětí, které přišly o svého tátu.

Publikace nabízí řadu zážitků, ale i pocitových vjemů. Rozhodně nečekejte profesionálně sepsanou literaturu faktu. Autorka je obyčejná žena, která nemá zkušenosti s psaním knih. Proto se na jejích stránkách objevuje řada osobních pocitů a samozřejmě nemůže být zcela nezaujatá. Samotný podnikatel určitě nebyl žádný svatoušek. O kauze jeho manželky v oblastech podnikání nedávno promluvil i Josef Klíma. Přesto se jedná o velice zajímavou knihu, která doplní čtenářům jejich mezery v tomto známém případu.

Velice důležitá je i vztahová mapa. Nabízí pohled na jednotlivé spojení osob, které se vyskytly poblíž Štefana Jandy. Bylo jich poměrně hodně a nakonec jejich vzájemné poměry stejně zůstanou skryty.

Knihu lze jen doporučit všem fanouškům kriminálních případů. U lidí zajímajících se o kauzu Jiřího Kajínka se jedná o povinnost. Uvidíme, zda se v budoucnu objeví nová fakta, která nás přiblíží více k samotné pravdě, V současné době je na povrchu pouze mnoho teorií, osobních domněnek a neprůkazných důkazů. A co když ve vězení opravdu sedí nevinný člověk?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!