Literární předloha filmu - Labyrint: Útěk

Literární předloha filmu - Labyrint: Útěk 

Fenomenální román od Jamese Dashnera vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Podaří se několika chlapcům a dívce utéct z labyrintu?

V rámci literární sekce přinášíme novou rubriku filmové předlohy. Léto skončilo, ale rozhodně kvůli tomu nemusíte být smutní. Podzim je ve znamení několika zajímavých filmů, které mají úspěšnou knižní předlohu. První z naší nabídky je fenomenální román Labyrint: Útěk. Přinášíme vám jeho recenzi.

Kniha je opravdovou lahůdkou pro čtenáře žánru Young Adult. V zahraničí si série The Maze Runner získala obrovské množství fanoušků a výbornou kritiku. Zařadila se po bok Divergence, Hunger Games a podobných fenoménů. Nyní se konečně dostala i do České republiky pod názvem Labyrint: Útěk. Jejím stvořitelem je americký spisovatel James Dashner.

Na samém začátku se chlapec jménem Thomas probudí v tajuplném výtahu. Nepamatuje si téměř nic, kromě svého křestního jména. Po otevření výtahu se setkává s dalšími chlapci a střetává se s tvrdou realitou. Jeho novým domovem bude Plac, místo ohraničené velkými zdmi. Za jejich branami se nachází rozlehlý labyrint, který se na noc zavírá. Přes den se dosnaží chlapci (pojmenovaní běžci) prozkoumávat a hledat nějaký východ. Bohužel zatím bez úspěchu. Ostatní mají různé pracovní činnosti – kuchař, stavitel či kápo. Všichni se snaží přežít na tomto nehostinném místě.

Než se Thomas rozkouká, přijíždí výtahem další vězeň. Je jím mladá dívka. Stejně jako ostatní si mnoho nepamatuje a brzy upadá do komatu. Předtím ještě stačí vykřiknout několik znepokojujících informací, které rozpoutají mezi Placery značné obavy. Blíží se konec. Bude šťastný, nebo skončí smrtí všech obyvatel. Teorie se rojí a Placeři se musí připravit na všechno.

První díl z trilogie The Maze Runner je opravdu poutavým příběhem, který má spád od začátku do konce. Na úvod se setkáváme s hlavní postavou Thomasem, který se najednou dostává do svého nového vězení. Nevíme o něm vůbec nic, ani kde se tam tak najednou vzal. Ale to vůbec nevadí, protože tyto informace dostáváme postupem času. Alespoň většinu z nich.

Po Thomasově zabydlení začínáme poznávat tajuplný svět s názvem Plac. Celý je výborně promyšlený do nejmenších detailů. Nachází se zde jatka, skladiště map či kuchyně. Jednotliví chlapci dostávají svá zaměstnání a musejí se naučit spolu vycházet. Na samém vrcholu hierarchie stojí kápové a vedoucí celé party. Fungují zde i určitá pravidla, po jejich porušení se viníkovi dostane zaslouženého trestu. Prostě detailně popsaná společnost, na které se staví celý zbývající příběh.

Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké, a proto mají rychlý spád. Kniha jich obsahuje celkem 62 a téměř v každé se dočkáte nějakého zvratu. Po počátečním zmatku se vám dostává tolik informací, že musíte dávat pozor na všechny důležité skutečnosti.

Nejdůležitějším úkolem chlapců je najít východ z Labyrintu, což se zdá téměř nemožné. Jejich úhlavním nepřítelem jsou rmutové, ohavná monstra vytvořená tvůrci labyrintu. Musejí před nimi neustále utíkat do bezpečí Placu, kam se neodváží. Vycházejí totiž pouze v noci, a to jsou zdi okolo jejich současného domova zavřené. Aby přežili, musí si navzájem pomáhat a respektovat se.

Přátelství a celková soudržnost chlapců jsou další věcí, která posunula knihu k bestsellerovým výšinám. Autor dokázal bravurně popsat vztahy jednotlivých postav a zamotat do všeho chaosu i trochu lásky a porozumění. Bez těchto faktorů by byl román poloviční.

Nesmíme zapomenout ani na zajímavou obálku. Na první pohled uvidíte obrázek z nadcházejícího filmu. Pod ním se skrývá obrázek ve stylu dalších dílů. Ten je možná ještě zajímavější a rozhodně si zaslouží odkrytí.

Kniha Labyrint: Útěk rozhodně stojí za přečtení. Od strhujícího románu neodtrhnete oči a přečtete ho téměř jedním dechem. Ve filmové verzi sice hrají méně známí herci, ale přesto si ho nenechám uniknout. Sám autor na něm velice zblízka spolupracoval, a proto se bude věrně podobat knize. V českých kinech má premiéru 18. 9. 2014.

Foto: http://www.cinemart.cz/labyrint-utek/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Literární předloha filmu - Labyrint: Útěk
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!