Hrad Rožmberk opustilo po pěti úspěšných představeních Strašidlo cantervillské

Hrad Rožmberk opustilo po pěti úspěšných představeních Strašidlo cantervillské100%

Nastěhovalo se tam jen na čas díky Martinu Drahovzalovi, dramatikovi a režisérovi z kolínského Malého divadla. Ten na motivy známé povídky bohémského Oscara Wildea stvořil celovečerní divadelní představení. Tomuto romantickému hororu pořádně opepřenému ironií a sarkasmem nechyběla šťáva a skvěle napsané dialogy, navíc adaptované na český kontext.

Obecenstvo tak mohlo přímo na nádvoří středověkého hradu sledovat příběh americké rodiny Otisů, která se koncem 19. století přestěhuje do tradičního anglického zámku Canterville, obývaného už jen posledním služebnictvem (Miroslav Mareš, Libuše Bicanová), aby zde nenechala kámen na kameni.

Sympatická čtveřice hrdých vlastenců – bývalý velvyslanec USA Hiram, jeho dokonale hysterická manželka Philadelphie, romantická a laskavá Virginie a pragmatický Washington – je záhy šokována evropskými způsoby, stylem života a také pověstmi a legendami, mezi nimiž vyniká legenda o tradiční cantervillské skvrně. Ta je údajně nevyčistitelná, protože se noc co noc navzdory zásahům nejmodernější chemie objevuje v různých barevných provedeních.

Samotné, poněkud unavené strašidlo, ducha zesnulého Sira Simona, který má tajemnou skvrnu na svědomí, představuje v inscenaci Eduard Váňa - principál budějovického Kabaretu U Váňů. Jeho kletbu, která spočívá v nenalezení věčného pokoje jako trest za krutou vraždu, nakonec zlomí až dobrosrdečná Virginie (Jana Plachá), která s ním probdí noc – ovšem oproti očekávání pouze na modlitbách.

Hravá režie Jiřího Havlína a dobová secesní scénografie společně s historicky věrnými kostýmy Miroslava Kocmicha vykouzlila z populárního námětu velmi příjemný divadelní zážitek na letní večery, který se snad bude příští léto pro velký úspěch opakovat.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní hrad Rožmberk nabízí i další akce

Místo konání: Státní hrad Rožmberk

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!