Letní shakespearovské slavnosti představily i Zkrocení zlé ženy

Letní shakespearovské slavnosti představily i Zkrocení zlé ženy100%

U takových akcí, jako jsou právě Letní shakespearovské slavnosti, vždy záleží na tom, jaké bude počasí. Pršet ten den začalo už brzy ráno, a když déšť neustával ani odpoledne, neměla jsem z toho moc dobrý pocit. Naštěstí večer už bylo všemu jinak a já vjížděla do areálu Slezskoostravského hradu v Ostravě bez jediné kapičky deště.

Zkrocení zlé ženy napsal William Shakespeare již v roce 1593, ale její téma si drží velkou oblibu i v současnosti. A co si budeme povídat – tematika zaujme především muže. Děj komedie je zařazen do okouzlující Padovy, ve které žijí dvě naprosto odlišné sestry. Mladší Bianka je ztělesněním ctnosti a míru. Je hodná, poslušná a především velmi krásná. Jak už to tak ale bývá, její starší sestra Kateřina je jejím pravým opakem - je hádavá, drzá a někdy i celkem krutá. Proto, aby se mohla vdát Bianka, je nutné dostat před oltář i Kateřinu. Do města proto přijíždí mladý Petruccio, který se rozhodne Kateřinu zkrotit.

V hlavních rolích se nám na ostravském představení této nesmrtelné klasiky představila Jana Stryková (Kateřina), Roman Zach (Petruccio), Vojtěch Dyk (Lucentio), Jiří Černý (Grumio), David Novotný (Hortensio). Velkým překvapením pro mě byli určitě Jana Stryková a Roman Zach, které jsem doposud znala pouze z televizní obrazovky, a to konkrétně z laciných komerčních seriálů. Už od prvního nástupu Romana Zacha v úžasném koženém kostýmu mě však o svých hereckých schopnostech dokonale přesvědčil.

Režisér Daniel Špinar vzal klasickou verzi doslova útokem. Shakespearova prologu jsem se nedočkala, místo toho jeviště ovládla pějící Kateřina, nutno dodat, že v triku s anglickým názvem „Eat me“. Ano – jsou to také kostýmy, které se vymykají klasickému pojetí. Osvěžující ikonou této hry je bezesporu Vojtěch Dyk, jehož komediální scény se zavrtají do divákovy paměti jako špachtle do betonu. Velmi často zde vládl chaos, vzruch, randál i zamilovaná slůvka z úst Lucentia. Občas se mi ale zdálo, že zde některé scény působí jen jako výstelkové i přesto, že jsou hudební vsuvky určitě zábavné a pro diváka nesmírně atraktivní. 

Abych pravdu řekla, v Ostravě studuji prvním rokem a ještě jsem si nevšimla, že by měla svůj vlastní hrad. Příjemně mě tedy překvapilo prostředí, ve kterém se festival odehrává. U vchodu mě přivítaly milé slečny uvaděčky, v prostorách samotného festivalu se na mě usmíval stánek s červeným svařákem. Kdybych ten večer nebyla autem, rozhodně bych jeho čarovného kouzla využila. 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Agentura SCHOK PrahaAgentura SCHOK PrahaAgentura SCHOK Praha
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!