Kouzlo měsíčního svitu: Woody Allen i Colin Firth v excelentní formě

Kouzlo měsíčního svitu: Woody Allen i Colin Firth v excelentní formě80%

Na prosluněné Azurové pobřeží nás přivádí nový snímek od svérázného Newyorčana mnoha talentů. Dílko plné svěžího „letního“ humoru, starosvětské atmosféry a skvělých hereckých výkonů patří k tomu lepšímu, co jsme mohli v poslední době od Woodyho Allena vidět.

Když se egoisticky namyšlený a slavný iluzionista Stanley alias Wei Ling Soo, v podání Colina Firtha, po dlouhé době setkává se svým kamarádem (hraje ho britský herec Simon McBurney), ještě netuší, jak mu tato událost převrátí život naruby.

Cesta z města

Prosba jeho kouzelnického kolegy zní zpočátku lákavě - Stanley se má vydat do milionářské vilky na francouzské riviéře, kde pochybné médium z Ameriky Sophia provádí své neuvěřitelné jasnovidecké kousky a "vyvolávání" duchů. Těmi přesvědčila zdejší bohatou rodinu o svých nadpřirozených schopnostech a Stanley ji má usvědčit ze lži a podvodů.

To představuje pro zkušeného iluzionistu výzvu, vždyť již odhalil několik pochybných komunikátorů se „záhrobím“. Proto opouští přítelkyni a vydává se na Azurové pobřeží. Jeho schopnosti najít podvod však narazí na svou hranici.

Charismatická a zdánlivě prostá, ale ve skutečnosti velmi chytrá a mazaná dívka, kterou si zahrála Emma Stone, je totiž vždy krok před ním. Že by na jejích zvláštních schopnostech přece jen něco bylo? A aby toho nebylo málo, začíná k němu Sophie cítit jakési pouto…

Svěží starosvětská komedie

Režiséru a scénáristovi Woodymu Allenovi se v novém snímku, který svým pojetím připomíná spíše divadelní hru v nádherných lokacích, podařilo skloubit zdánlivě nemožné. Pomocí narážek na klasická starší díla kinematografie, dobové hudby i zajímavého retro-stylu vyprávění dokáže diváka vtáhnout do dávno zmizelého světa po první světové válce.

Mnohé sekvence komediálně laděného snímku proto v dobrém připomínají svit stříbrného plátna z dob okouzluící Adiny Mandlové. Stejně kouzelná je i starosvětská atmosféra nového počinu od Allena, která však sama nepůsobí zastarale, ale naopak lehce, zábavně a vtipně, bez přehnanosti a "přeslazenosti", známé ze starých černobílých snímků.

Suchý humor a nezapomenutelné hlášky

Slavnému nezávislému tvůrci se podařilo napsat výbornou konverzační komedii, v níž naplno využívá potenciál Colina Firtha coby pana "Suchara“, který má „vždy pravdu“. Oponuje mu charismatická Stone, která je vlastně jeho charakterovým protipólem. Tato žena mu ukáže, že není vždy neomylný, přestože i ona má velký „morální vroubek“, stejně jako skutečnost, že ne vše lze dopředu spočítat…

Některé z Firthových velmi suchých hlášek a vět patří mezi ty nejlepší, které byly do komedií v posledních letech napsány. Zejména Firthovo cynicky intelektuálské namlouvání šarmantní podvodnice se zapíše mezi nezapomenutelné dialogy filmové historie.

Jak se hraje na ukulele?

Britskému představiteli hloubavých svůdníků totiž role arogantního kouzelníka, řídícího se pouze logikou a svým prospěchem, dokonale sedla. Firth se tak po některých nudných rolích navrací opět ve své skvělé formě, stejně jako Woody Allen. Téměř stejně dobře si s postavou "nevinného" média poradila sympatická Stone. 

Výborný herecký výkon hlavních postav doplňují i potrhle důvěřiví členové bohaté famílie. Šíleně bláznivá je zejména postava bezhlavě zamilovaného milionářského synka, který pravidelně hraje Sophii na ukulele. Výborně "přitepleně" ho zahrál Hamish Linklater. Podobně zajímavá je i manipulátorsky sladká Stanleyova tetička v podání Eileen Atkins. Také kouzelníkova vykutáteleného přítele zvládl Simon McBurne téměř na jedničku.

Zábavné letní dílko

Díky svěžímu allenovskému humoru odplave celý film, nabitý mnoha vtipnými dialogy, stejně rychle jako mořské vlny u jihofrancouzského pobřeží. Filmu prospělo také zasazení do této nádherné krajiny, stejně jako vynikající výběr herců. Co snímku ubírá na nejvyšším hodnocení, je jistá nenápaditost až příliš odhadnutelného scénáře a posledních 15 minut filmu. Přesto stojí tento snímek kvalitou výš než Allenův Do Říma s láskou nebo některé jeho starší filmy.

Zamrzí "zpomalený" závěr a klišovitost

V poslední čtvrthodině Kouzla měsíčního svitu se totiž předchozí rychlý spád jakoby zastaví a snímku trochu dojde dech. Pro hnidopichy je třeba dodat, že v této konverzační komedii také nenajdete příliš hlubokých myšlenek, jde spíše o povrchnější, ale přesto povedené dílo. Jedná se zjednodušeně řečeno o variaci na téma: „Jak je radost, štěstí a láska nezbytná pro lidský život“.

Zřejmě by snímku prospělo ne za každou cenu romantické finále, stejně jako více překvapivých zvratů a méně použitých scénaristických klišé. I tak se však jedná o velmi povedený filmařský počin letošního roku, který je pro "fanklub" Woodyho Allena a příznivce lehkých romantických komedií nutností zhlédnout. Většinu ostatních diváků pak film rozhodně nezklame…

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kouzlo měsíčního svitu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!