Plamen 40. Letní filmové školy již dohořel. V Praze a Brně dále doznívají Ozvěny

Plamen 40. Letní filmové školy již dohořel. V Praze a Brně dále doznívají Ozvěny90%

40. Letní filmová škola v Uherském Hradišti uhasila své „zapálení filmem“, jež bylo jejím letošním mottem i motivem barevného loga. Organizátoři dále zvou do Prahy a Brna na Oficiální ozvěny festivalu, které probíhají ve dnech 4. - 8. 8. 2014.

Největší nesoutěžní filmový festival v ČR, jejímž pořádatelem je Asociace českých filmových klubů, již skončil. Ti, kdo festival nestihli, mají možnost přijít do pražského kina Aero či brněnské Scaly a v průběhu tohoto týdne vidět snímky pohybující se na široké škále žánrů, zemí původu i roku natočení.

V nabídce je pěti-oskarová americká komedie Stalo se jedné noci (1934, Frank Capra), pro milovníky osobité francouzské tvorby Roberta Bressona jsou připraveny Dámy z Bouloňského lesíka (1945). Zájemci o válečnou tematiku ocení španělské Ach, Carmelo! Carlose Saury. Zhlédnout bude také možné maďarský film Márka Bodzsára Boží šichta mísící černý humor s prvky krimi, britskou moderní bajku Sobecký obr (2013, Clio Barnard) či imaginativní způsob zaznamenání Gondryovské filozofické debaty se světoznámým filozofem, lingvistou a společenským kritikem Noamem Chomským nazvaným Je muž, který je vysoký, šťastný? (2013).

Jaký byl ročník 2014?

Rekordních 6 tisíc diváků mohlo zhlédnout jak filmové klasiky, tak i novinky z celého světa. Inovativní a odvážná byla letošní LFŠ především při změně svého symbolu. Zmrzlina - to je léto, najdete ji na každém rohu Uherského Hradiště a nyní i na propagačních materiálech tohoto filmového festivalu. Má mnoho příchutí, prý stejně jako Letní filmová škola. Vanilková, čokoládová nebo pistáciová, Greenaway, Piussi, Krobot – každý máme své oblíbence, občas však rádi poznáme něco nového. Jaké filmové příchutě nám přinese příští ročník Letní filmové školy je zatím tajemstvím. Věřím ale, že sladké pokušení zabalené do filmových novinek, osobností, přednášek, koncertů i autorských čtení, zláká nemálo milovníků umění. A třeba dorazí i dlouho očekávaný a hravý filmový kouzelník Michel Gondry.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Nové logo LFŠ
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Aero

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!