Poslední čtyři večery s Rusalkou v zámecké zahradě Český Krumlov

Poslední čtyři večery s Rusalkou v zámecké zahradě Český Krumlov70%

Dvořákův mistrovský kousek se vrátil po devíti letech na českokrumlovskou točnu a odvážná inscenace si hned vyslechla jak pochvalné hlasy, zejména směrem k vynikajícímu představiteli Vodníka (basista Štefan Kocán, sólista newyorské Metropolitní opery či milánské La Scaly) tak kritiku opírající se do příliš lascivních žínek, nevyužití letního amfiteátru v celé své plnosti a tajemnosti či do moderních světelných efektů designéra Daniela Tesaře.

Světoznámou operu v režii Jiřího Heřmana můžete letos zažít a udělat si vlastní obrázek ještě čtyřikrát – brány barokní zámecké zahrady se budou pravidelně otvírat každý večer až do této soboty. Titulní roli zpívá a procítěně hraje Alžběta Poláčková, jejího osudového partnera pak Aleš Briscein. Oba jsou ale poněkud zastíněni postavou okouzlující Cizí kněžny, „sado-maso“ Ježibaby a Macechy v jedné osobě (vynikající Jolana Fogašová).

Nastudování je po hudební stránce takřka dokonalé, procítěné do konečků prstů a opera i náročného diváka po chvíli skutečně pohltí a jen tak nepustí. Orchestr, který při představení sedí uvnitř letohrádku Belária, vede  ve stížených podmínkách Mario de Rose. Celý projekt se však neubránil snaze udělat z Rusalky spektákl a grotesku, což je opravdu škoda. Trojice skvělých světově proslulých pěvkyň v rolích lesních žínek ztvárnila spíše trojici pochybných alkoholiček, které jsou ve svém projevu místy už ne svůdné, ale úplně vulgární...

Velkou práci odvádí na inscenaci baletní soubor Jihočeského divadla; bez něj by velkolepý bál u prince, Ježibabino zaříkání ani iluzivní jezerní hladina s rozkvetlými lekníny nebyly zkrátka ono. Namísto klasické choreografie však byl využit spíše moderní scénický tanec pod vedením Jana Kodeta, při kterém krásně vynikly lehké vzdušné kostýmy Lenky Poláškové.

Krumlovská „outdoor Rusalka“ rozhodně za vidění stojí a přes drobné výhrady se jedná o komplexně zdařilou inscenaci, které by mohlo prospět snad jedině méně akčnosti, aby jako celek nepůsobila tak přezdobeným dojmem a aby tak více vynikla fantastická pěvecká sóla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!