Co možná nevíte: 11 největších zajímavostí původní Planety opic

Co možná nevíte: 11 největších zajímavostí původní Planety opic 

Zatímco v kinech se začíná promítat výborný snímek Úsvit planety opic, vraťme se na chvíli do minulosti – k prvnímu filmu opičí ságy z roku 1968. Vybrali jsme pro vás deset „špeků“ a zajímavostí o Planetě opic.

1. Přestože děj vědeckofantastického snímku Planeta opic vychází ze stejnojmenné knihy francouzského spisovatele Pierra Boulleho, předloha je od filmu poměrně odlišná. 

Například hlavní knižní postavou je francouzský novinář a kosmonaut Ulyxes Mérou. Ve filmovém zpracování jde o Američana Charlese Taylora, kterého ztvárnil herec Charles Heston, proslavený mimo jiné rolí v historickém velkofilmu Ben Hur.

2. Zatímco ve filmovém zpracování poznává Taylor díky šokujícímu finále, že se nachází na Zemi v budoucnosti, v knížce se astronaut Mérou musí vrátit vesmírem na svou rodnou planetu, kde spatří nepříjemnou pravdu o zvířecí nadvládě nad lidmi.

3. Sci-fi snímek, režírovaný Franklinem J. Schaffnerem se stal doslova kultovní dílem definujícím novou epochu žánru. Byl výborně přijat diváky jak v USA, tak i v Evropě. Snad i proto, že se svým pacifistickým poselstvím o nezodpovědnosti lidí trefil do bouřlivých nálad let 1968 a 1969, kdy probíhal konflikt ve Vietnamu a v mnoha zemích zuřily protiválečně zaměřené nepokoje.

4. Tento starší filmový trhák byl mnohokrát parodován v kultovních animácích jako Simpsonovi a Futurama, nebo v seriálu Teorie velkého třesku.

5. Výroba opičích masek ubrala kolem pětiny filmového rozpočtu – stála 1 milión amerických dolarů v tehdejších cenách. Kvůli velkolepé výpravě a maskám musela být během natáčení Planety opic zastavena výroba několika dalších hollywoodských snímků. Jen filmových maskérů pracovalo na snímku přes osmdesát!

6. Opice měly podle původního filmového scénáře žít v poměrně civilizované a technicky vyspělé společnosti moderních měst. Kvůli rozpočtu však byly nakonec přesunuty do domů, podobným těm ze středověku.

7. Správné nasazení opičí masky pro hlavní role trvalo zpočátku maskérům kolem pěti hodin. Postupně se tuto dobu podařilo snížit téměř na jednu hodinu.

8. Hestonova věta: „Sundej ze mě ty pracky pryč, zatracená špinavá opice!“ se umístila mezi sedmdesáti nejlepšími filmovými hláškami všech dob. V remaku od Tima Burtona z roku 2001 byla parodována v obrácené roli, kdy jí kosmonautovi řekla opice se zakončením „zatracený špinavý lidáku!“

9. Že k úspěchu vede někdy spíše postelové umění a náhoda než herecké schopnosti, se můžeme přesvědčit i v tomto výborném snímku. Představitelka Novy - misska Linda Harrison, byla údajně milenkou producenta snímku.

10. Socha svobody, která se objevila v závěru tohoto staršího megafilmu, nebyla nikdy pro filmové účely postavena ve skutečné velikosti. Byla pouze nakreslena, a do celkového záběru sochy vložena dodatečně. Pro snímání zeshora v detailu byla zhotovena její zmenšená horní část, včetně trnů a ruky držící pochodeň. Díky úhlu snímání vypadají tyto části mnohem větší, než skutečně byly.

11. Nové filmy Zrození planety opic a Úsvit planety opic jsou vlastně prequelem, předcházejícím v ději snímek Planeta opic z roku 1968. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!