Úsvit planety opic: nejlepší sci-fi roku s parádně ponurou atmosférou

Úsvit planety opic: nejlepší sci-fi roku s parádně ponurou atmosférou90%

Brzy se dočkáme nejočekávanějšího blockbusteru letošních prázdnin. Jaký je Úsvit planety opic? Jde o jedno z nejlepších pokračování v dějinách kinematografie, které příjemně překvapuje svou dějovou hloubkou, parádními triky i vynikajícím scénářem.

Bylo nebylo na planetě Zemi. V minulém díle opičí série, Zrození planety opic, jsme sledovali osud šimpanze Caesara, který díky experimentům s léky na Alzheimerovu nemoc získal nadprůměrnou inteligenci. Neopatrné lidstvo pak začal masově vyhlazovat uměle vytvořený virus…

Konflikt se blíží!

Nové pokračování filmu na motivy knihy spisovatele Pierra Boulleho se odehrává deset let po událostech „jedničky“. Zavádí nás do post-apokalyptického světa, kde přeživší lidé vytvořili ozbrojené komunity podobné středověkým městům, ovšem s výzbrojí hodnou 20. století. Caesar mezitím vede v lesích u San Franciska početnou smečku lidoopů, kteří tam s ním uprchli.

Zájmy lidí v čele se záporácky sympatickým Gary Oldmanem a pacifisticky zaměřeným Jasonem Clarkem se nevyhnutelně musí zkřížit se svobodnými, až příliš inteligentními primáty. V lese u opičího tábora totiž leží přehrada, kterou jsou lidé nuceni zprovoznit. Tehdy se naplno projeví třenice mezi lidmi a jejich zvířecími protějšky

Výborný scénář, skvělé provedení

Režisérovi Mattu Reevesovy se přes jeho nevelké zkušenosti s vysokorozpočtovými snímky podařilo na plátno přenést očekávaný sci-fi opus na jedničku. Pomáhají mu v tom jak pomalé přejezdy kamery nad "placem", tak i její nezvyklé a kreativní pohledy, ale i výborné vizuální efekty v čele s lidoopy, kteří vypadají jako živí.

Filmovou symfonii doplňuje vynikající scénář, v němž nenajdeme příliš hluchých míst. Zatleskejme scénáristickému triu Mark Bomback, Rick Jaffa a Amanda Silver! Také akční scény snímku patří mezi velice povedené. Budete se během nich chvílemi bát o osud lidstva...

Jak vypadá San Francisco po apokalypse?

Film umně buduje temnou atmosféru beznaděje, nastávající po globální krizi, která je však na rozdíl od  jiných filmových science fiction více než uvěřitelná. Hned počáteční scéna lovu opic na vysokou zvěř, nebo zchátralé San Francisco obrostlé keři a břečťanem navozují zvláštní ponurou náladu. Ta se místy přibližuje až k hororům, ale bez jejich dějové přehnanosti.

Temná harmonie všech smyslů

Stejně promyšlená je postupná gradace napětí, která směřuje k neodvratnému, ale na základě původní Planety opic tušenému pochmurnému závěru. Přes brilantně natočené bitevní scény ve snímku nenajdeme žádné samoúčelné vraždění nebo zbytečné efekty, které by se chtěly lacině zavděčit divákovy. Trikové složky snímku jsou totiž v uvěřitelné, ponuré symbióze. Stejně tak výborné jsou i herecké výkony hlavních postav Oldmana a Clarka.

Tvůrcům se také mnohem uvěřitelněji než štábu Zrození planety opic podařilo přenést na plátno dilema hodných a zlých opic versus špatných a dobrých lidí. Stejně výstižné je poselství, že se v každém společenství najde černá ovce (nebo opice?), která dokáže „stáhnout do pekel.“ Na rozdíl od mnoha současných megafilmů snímek nepostrádá hloubku, zajímavé myšlenky, ani mnohovrstevnatost děje, která vás uchvátí.

Nepřekvapivé finále skvělého filmu

Výborný dojem doplňuje také skvělý výkon představitele hlavní opičí role Andyho Serkise, který propůjčil počítačově rendrovanému Caesarovy svůj hlas, obličejovou mimiku a část pohybů. Je dobře, že tento zkušený herecký bard počítačových monster byl pro snímek vybrán již v počátcích jeho realizace. Herec tak doplňuje skvělý pocit z filmu, kterému na zcela nejvyšším hodnocení ubírá pouze jistá upozaděnost lidských postav, stejně jako nepříliš překvapivé, i když epicky strhující finále.

Vyplatí se tedy snímek vidět? Jistě ano! Jde totiž o dosud nejlepší vědeckofantastické filmařské dílo letošního roku. Film patří mezi jedno z nemnoha pokračování, která jsou ještě lepší než první díl! Pokud máte rádi fantastiku nebo akční snímky, které nejsou povrchní, je pro vás povinností "Úsvit" shlédnout. Ani ostatní však rozhodně nemusí litovat svých těžce vydělaných peněz vydaných za vstupné.

Vychází i jako kniha

Na závěr ještě informace pro fanoušky opičí série. Film v ČR vychází i v knižní podobě, včetně jeho nezfilmovaného prequelu od Grega Keyese Ohnivá bouře. Tato kniha popisuje desetileté mezidobí od závěru snímku Zrození planety opic.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Úsvit planety opic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!