Šary Vary: Programové tipy

Šary Vary: Programové tipy 

Nestihli jste letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, anebo stále ještě nemáte dost? Či jste tak moc nenasytní, že dokonce toužíte po nějakém opáčku z bohatého programu filmových lahůdek? Od zítřka máte jedinečnou možnost pokračovat přímo v pražských kinech – Světozoru a Aeru. Níže pár tipů na filmy, které byste si neměli nechat ujít…

V soutěžní sekci dokumentárních filmů se letos představil docela dost punkový dokument o nezištné pomoci lidem v nouzi. Natočila jej na svépomocí postavené faře pod Tatrami režisérka Jana Ševčíková a dostal tajemný název Opři žebřík o nebe. Bez lítostivosti, zato ale s pořádnou porcí svérázných bohoslužeb, které tuzemský kovaný ateistický divák jen těžko vydrží (během festivalové projekce v kině Čas odešlo asi 20 lidí), se na plátně střídají výpovědi narkomanů, alkoholiků, prostitutek, postižených, těžkých kriminálníků i zneužívaných, kterým již 20 let pomáhá zpět do „normálního života“ Marián Kuffa – katolický kněz, zedník, terapeut, organizátor, muzikant a hlava celého projektu v jedné osobě. Přestože realita opakovaných útěků a návratů Kuffových oveček zpět do centra vyvolá napoprvé spíš pocit zmaru a možná dokonce vzteku na ty "neschopné lidi", kteří si neumí poručit, bez nijaké glorifikace tohoto výjimečného muže je snímek neuvěřitelnou ódou na lidskost, která se na nic neptá, ale jedná. Jestli jste neztratili odvahu, Opři žebřík o nebe můžete zhlédnout ještě 13. července ve 20:30 v kině Světozor.

Polský snímek ze sekce Horizonty Ida, který po vstupu do oficiální distribuce bude možné vidět ještě mnohokrát, uhranul karlovarské publikum jednak syrovou černobílou kamerou, která neustále vnucuje pocit chladu, jednak silným příběhem o hledání kořenů i správného místa mladého člověka v životě. Paweł Pawlikowski s hlavní hrdinkou, novickou Idou, podnikl pouť do rodného Polska, aby společně pátrali po jejích za války zesnulých rodičích židovského původu. Skvělý herecké výkon odvedla vedle zprvu bezkrevné světice Agaty Trzebuchowské její filmová teta Agata Kuleszová, krutá a režimem protřelá svůdnice, za jejíž suverénní fasádou se skrývá nesnesitelná vina. Artová záležitost, která netrpělivého diváka může nudit k smrti, ale otevřenější nátuře jistě zalahodí. Závěr je sic celkem předvídatelný, ale asi to tak mělo být. První mimofestivalová projekce bude 15. července v 19 hodin v kině Světozor.

A jeden tip z hlavní soutěže: Omamný tanec s kamerou vedoucí k tragickému konci – aneb meditativní drama gruzínského režiséra George Ovashviliho Kukuřičný ostrov. Na Křišťálový glóbus aspiruje díky své jedinečné atmosféře mlčení, usilovné práce na vlastní obživě a bezpečí, nepřízně počasí, tíživého politického klimatu i netradičního vztahu dědečka (İlyas Salman) s vnučkou (dokonale nevinná Mariam Buturishvili, jejíž oči jako by ztělesňovaly všechen smutek pohraničí Abcházie a Gruzie, kde se snímek odehrává). Přes zdánlivou absenci děje se na plátně odehrává unikátní psychologické drama o ničivých živlech přírody a houževnatosti člověka, který bojuje předem prohraný boj. Ve Světozoru tuhle nádheru uvidíte 16. července v 16 hodin.

Určitě bude stát za to i nový dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky o Martě Kubišové (12. července), soutěžní islandské drama Paříž Severu (19. července), umělecká mimosvětská odysea Nick Cave: 20 000 dní na zemi (14. července, Aero) nebo festivalový trhák I Origins Mikea Achilla, který je souhrou romantiky a sci-fi (16. července, Aero).

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!