Román Čistý nadchne fanoušky Hunger Games

Román Čistý nadchne fanoušky Hunger Games 

Nový román s příchutí dystopie zaplavil česká knihkupectví. Uznávaná spisovatelka Julianna Baggottová přichází s knihou Čistý. Vyšla u nakladatelství Jota.

Celosvětová katastrofa rozdělila obyvatelstvo na dva tábory. Jedni se nazývají Čistí. Jejich tělu neprodělalo žádnou fyzickou újmu a žijí v uzavřeném Dómu. Zde se ocitají relativně v bezpečí, mají všeho dostatek, chodí do školy a pracují.

Na druhé straně jsou tu nešťastníci. Jedná se o většinu obyvatelstva. Každý z nich získal při explozích nějaké zranění. Navíc většina z nešťastníků splynula s předmětem, zvířetem či člověkem, kterému byli blízko. Jeden chlapec má v zádech ptáky, jedna dívka místo ruky panenku či jeden muž je do konce života srostlý se svým bratrem.

Pressia si příliš nepamatuje z časů před explozí. Žije se svým dědečkem a v den svých šestnáctých narozenin by se měla hlásit k milicím. V nich se nešťastníci rozdělují na vojáky a naopak živé terče. Pressia se rozhodne utéct. Ve stejnou dobu utíká z Dómu i jeden čistý - Partridge. Domníval se, že jeho matka zemřela při explozích. Od svého vysoce postaveného otce zjišťuje, že jeho matka stále žije. Proto se neváhá vzdát jistého života a uniká ven do nebezpečí.

Partridge a Pressia se náhodou setkávají a společně se vypraví za svými cíly. Během cesty se musí postavit svým nepřátelům a naopak spoléhat na své přátele. Všude číhají stvůry a Dóm má rovněž své vlastní plány. Podaří se jim přežít a nastolit v zuboženém světě pořádek? Najde Partridge svou matku?

Výborný román autorky Julianny Baggottové si získal pozornost významných médií i čtenářů. Celkový námět sice není ničím originálním, ale rozvíjí se v dokonale vymyšleném světě. Po explozích vzniká temná krajina, která je plná různých stvůr i postižených lidí. Vedle několika hlavních postav se potkáváme i s mnoha dalšími. Nápad se splynutím lidí s okolními předměty či zvířaty vytvořil prostor pro děsivé, ale zároveň dokonalé představy o jednotlivých postavách.

I prostředí je maximálně děsuplné a donutí čtenáře zamyslet se nad hrůzami atomových katastrof. Ostatně právě atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki byly jedním z impulzů pro vytvoření tohoto příběhu. Přestože se jedná především o moderní román, navazuje na krutou minulost v politické a vojenské sféře.

Celkově se zpracování této knihy prakticky nedá co vytknout. Příběh je napínavý, strašidelný a výborně vymyšlený. Množství zajímavých postav a temného prostředí vytváří ve čtenáři opravdu depresivní náladu. Přesto přijde i čas na světlejší momenty, které světélkují ze tmy. Objeví se láska rodinná, přátelská a partnerská. I ve světě plném násilí si musí postavy najít důvod k nadějím pro lepší zítřky.

Konečná délka je téměř 500 stran. Ale tím to rozhodně nekončí. Čistý je pouze prvním román z budoucí trilogie. I pokračování Splynutí a Oheň vydá v budoucnu nakladatelství Jota. Dočkáme se rovněž filmového zpracování, práva koupila společnost Fox 2000.

Na závěr ještě pochválím parádně vytvořenou obálku. Nejen ona, ale i celá kniha jsou ukázkou kvalitně provedené práce. Pro přiblížení děje přikládám i básničku, kterou si nešťastníci prozpěvují:

Čistého spálíš a jeho popel vdechneš
Střeva si kolem krku zavěsíš
Vyrveš mu vlasy a provaz si z nich spleteš
Z kostí si polívku navaříš
Raz dva tři, tohleto mu patří
Raz dva tři a Čistí jsme teď my!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Román Čistý nadchne fanoušky Hunger GamesRomán Čistý nadchne fanoušky Hunger Games
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!