Joe: V drsném „jižanském“ dramatu excelují Nicolas Cage a Tye Sheridan

Joe: V drsném „jižanském“ dramatu excelují Nicolas Cage a Tye Sheridan70%

Na nehostinný americký „zapadákov“ nás zavede nové filmové drama. Příběh plný nenávisti i nezvyklého přátelství vyniká nejen ponurou atmosférou a vynikajícími hereckými výkony, ale i překvapivým poselstvím o nikdy nekončící naději.

Jaký je děj nového snímku? Se vznětlivým drsňákem Joe Ransomem, který nejde pro ránu daleko, se život zrovna nemazlil. Muž si pobyl pár let ve vězení a v současnosti pracuje jako šéf dřevorubecké skupiny v malém městečku na americkém Jihu.

Přestože Joe (v podání Nicolase Cage) není rozhodně žádná citlivá slečinka, patří mezi férovější obyvatele kraje. Život mu totiž ztrpčují nejen někteří ze zdejších policistů, ale také jeho poněkud slizký  (a všeho schopný) nepřítel.

Jak se žije mezi alkoholiky a rváči?

Do odlehlé obce plné rváčů a primitivů však přibude nová rodina s chlapcem Garry Jonesem, kterého si zahrál talentovaný Tye Sheridan. Hoch má jeden závažný problém – násilnického otce alkoholika, který krade a bije své děti i manželku. Situace se zkomplikuje, když teenager Garry začne pracovat pro Joea, se kterým se vzápětí spřátelí a vidí v něm svůj vzor. To však není po chuti jeho zvrhlému tatínkovi. 

Nezávislé drama od režiséra Davida Gordona Greena přenáší na plátno pochmurnou knižní předlohu od Larryho Browna, který na vlastní kůži dobře znal prostředí amerického státu Mississipi. Prostředí, kde se můžete potkat s lidmi na samém okraji společnosti, kteří v chudobě a beznaději rozhodně nežijí americký sen. Jejich činnost je často omezena na tvrdý boj o přežití či pokleslou zábavu. Svůj smutek marně utápí v alkoholu nebo bezdůvodné agresi.

Super temná atmosféra a vynikající Cage

Temnou atmosféru amerického Jihu – zdánlivě bez špetky „blýskání se na lepší časy“ - se tvůrcům podařilo přenést na filmové plátno téměř na jedničku. V odlehlém „zapadákově“ totiž není kromě chlapce Garryho téměř nikdo, kdo by mohl pařit mezi Rychlé šípy. I poměrně férový Joe totiž pro svou potěchu zabije psa nebo chce brutálně zavraždit svého rivala.

Ve vynikajícím vykreslení situace pomáhá režisérovi jak povedená kamera, tak především výborné herecké výkony představitelů hlavních rolí. Za zmínku stojí jak Cage, jehož rozpolcený „dřevorubec“, který soucítí s nešťastným a pracovitým chlapcem, je více než uvěřitelný. Od doby Obchodníka se smrtí se jedná o vůbec nejlépe zahranou hercovu postavu. Sekunduje mu však neméně výborný Sheridan, jenž nedávno zazářil v podobně laděném snímku Mud. Snímek Joe se k němu blíží i svou kvalitou.

Bezdomovec si střihl odporného „taťku“

Do třetice všeho dobrého je potřeba zmínit Garyho Poultera, který si střihl roli zlého otce. Jeho role bezcharakterního agresora-alkoholika mu sedla natolik dobře, že ho chvílemi má divák chuť umlátit baseballovou pálkou. Není se čemu divit, Poulter totiž ani moc hrát nemusel, byl totiž skutečným bezdomovcem a alkoholikem. Režisér Green si ho prý vyhlédl během předchozích natáčení, když se muž motal kolem štábu. Bohužel brzy po natáčení Joea Poulter zemřel…

Natahované scény nenadchnou

Jaké je celkové vyznění filmu? Sedne mu konfliktní situace mezi Cagem a Poulterem, která se stále vyhrocuje a blíží se snad až k příliš předvídatelnému závěru. Co snímku ubírá na nejvyšším hodnocení, jsou některé dlouhé (a proto nudné) scény nebo občasná nelogičnost v chování některých postav. Ty totiž jednají až prvoplánově agresivně i v situacích, ve kterých to jaksi nedává smysl.  

Celkově je však nové dílko povedeným počinem, které vyzdvihuje fakt, že i v obtížné situaci lze najít pomocnou ruku přítele a že někdy je třeba se postavit zlu i za tu nejvyšší cenu. Přestože předchozí věty možná vypadají jako fráze, po zhlédnutí Joea o nich možná budete přemýšlet.

Povedené drama pro zamyšlení

Přesto tento podařený snímek není pro každého. Rozhodně se u něj nezasmějete a neodpočinete si, protože vám vnutí možná až příliš nepříjemné otázky. Například o tom, jak život člověka navždy ovlivní jeho rodina a okolí nebo obtížná sociální situace v dětství.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Joe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!