Mo Hayder Vás nenechá usnout

Mo Hayder Vás nenechá usnout 

Chcete se bát? Určitě si přečtěte román Panenka od Mo Hayder. Morbidní scény, kvalitní detektivní i milostná zápletka. Ale nenechte se zmást prvním dojmem. Vše může být úplně jinak, než si myslíte.

V psychiatrické léčebně Beechway je stejné prostředí jako v ostatní podobných institucích. Psychicky nemocní pacienti občas vyvádějí a jejich dozor je musí neustále hlídat. Jednoho dne se začne zařízením šířit panická hrůza. Chodbami prochází duch zakrslé ženy Maud, který si pečlivě vybírá své oběti. Začínají se bát nejen pacienti, ale i zaměstnanci léčebny. Raději simulují nemoc, než by museli jít na noční směnu. Maud si vybere určitou oběť, kterou později donutí k sebepoškozování či dokonce sebevraždě.

Koordinátor Joe rovněž začíná pociťovat znepokojení a veliký tlak začíná dopadat i na něj. Nepomůže ani propuštění problémového pacienta Issaca Handela. Přesto musí Joe zachovat chladnou hlavu a s pomocí ředitelky Melanie vést léčebnu. Navíc mu tato spolupráce nabízí nečekané vzrušení a možnosti.

O pomoc požádá policistu Jacka Cafferyho, který z toho nemá příliš velkou radost. Právě se snaží dořešit jeden dlouho se táhnoucí případ a navíc příliš nevěří báchorkám z léčebny. Postupem času zjišťuje, že jisté věci budou potřebovat jeho pozornost.

Mo Hayder již v několika knihách ukázala, že umí napsat děsivý a mrazivý thriller. Vysoko nastavenou laťku potvrzuje i v novém románu Panenka, který vydává nakladatelství Domino. Zvolení prostředí psychiatrické léčebny bylo výborným tahem. Přestože se nejedná o žádnou originalitu, strašidelnost objektu a jeho pacientů přivodí čtenářům noční můry.

Román v sobě skrývá hned několik žánrových prvků. V první řadě nabízí thrillerovou až hororovou atmosféru. Z velké části je i kvalitní detektivkou. Hlavní vyšetřovatel Jack Caffery si počíná velice zkušeně a postupem času odkrývá všechny skryté hrůzy. V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na milostný příběh, který se na stránkách knihy odehraje. Koordinátor Joe se zamilovává do ředitelky Melanie a prožívá s ní vzrušující chvilky. Ale neovlivní tento vztah jejich pracovní sféry?

Nejvíce strašidelným prvkem je jedna z hlavních postav Issac Handel, který zabil své rodiče. Díky tomu skončil Beechway. Od útlého dětství se věnuje výrobě strašidelných panenek, které mají ostatním sdělit hrůznou pravdu. Samotný popis těchto panenek přináší čtenářům pocity děsu.

Vedle hlavní zápletky spojené s událostmi okolo psychiatrické léčebny se napříč celým románem vyšetřuje i druhý odlišný zločin. Známá modelka Misty najednou zmizela a nebyla nikdy nalezena. Ani její tělo. Matka Jacqui nevzdává hledání a nemůže se vyrovnat se ztrátou dcery. Případ vyšetřuje Jack Caffery, který ví víc, než dokáže přiznat.

Velice kvalitně napsaný román potvrzuje dřívější úspěchy spisovatelky Mo Hayder. Budete se bát, budete napjatí a konec Vás určitě překvapí. Téměř 500 stran uteče jako voda, protože se nebudete moci odtrhnout od knihy. A samozřejmě se budete bát zhasnout světlo. Co když za rohem číhá Maud?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!