Románské kostely Čech aneb nejstarší církevní památky u nás

Románské kostely Čech aneb nejstarší církevní památky u nás 

V Čechách najdeme opravdu velké množství kostelů. Jen v Praze jich jsou desítky a navíc i téměř v každé větší vesnici. Právě o těchto církevních stavbách pojednává nová kniha Tomáše Koutka s názvem Románské kostely Čech. Kniha vyšla u nakladatelství Brána.

Autor se v této knize rozhodl zmapovat jedny z nejstarších českých památek. Stavby románské architektury vznikaly na našem území již na sklonku 9 století. Pamatují první panovníky z rodu přemyslovců a tehdejší krutou dobu. Poté, co se nechal kníže Bořivoj pokřtít, začínají vznikat první kostely. Jejich umístění nemůže být jinde, než v tehdejších sídlech přemyslovců na Levém Hradci a později v Praze. Mezi nejstarší známé dochované stavby, o kterých nás kniha informuje, patří bazilika sv. Jiří na Pražském hradě, rotunda sv. Petra a Pavla na Budči nebo rotunda sv. Martina na Vyšehradě.

Prvními církevními stavbami byly především rotundy s apsidami. Právě apsidy jsou příznačné pro tento typ architektury. Mezi další charakteristické rysy patří oblouky (okna, vstupní portály i již zmíněné apsidy), celková mohutnost a další znaky. Bohužel mnoha románským kostelům byla v průběhu časů vtisknuta jiná tvář. Dostalo se jim hodně gotických i barokních úprav, díky čemuž jsou na nich patrné pouze některé detaily z doby románského slohu.

O všech těchto skutečnost nás informuje nová kniha Tomáše Koutka o románských kostelech. Na úvod přináší několik obecných stran o románském slohu a církevní architektuře. Přečtete si o předrománských slohách, budete rozeznávat románskou architekturu od ostatních a zbude i místo na pár slov o románské liturgii.

Poté již následuje samotné vyprávění o konkrétních kostelech. Velké množství se nachází především v Praze a středočeském kraji. Právě v těchto oblastech se soustředila přemyslovská moc a většina tehdejšího obyvatelstva se soustředila poblíž. Ostatní kraje měly pro život horší podmínky, proto se v nich vyskytuje méně románských kostelů. Kniha nám přibližuje nejznámější a nejstarší církevní stavby, ale zároveň se hodně zaměřuje i na venkovské kostely. Mnoho jich dosahuje vysokých historických kvalit i krás.

U každého jednotlivého kostela nechybí několik fotografií, které znázorňují stavbu z více stran. Dále nabízejí pohled na některý z charakteristických rysů románských staveb (původní vstupy, portály či okna).

Texty nabízejí historií objektů i jejich podrobný rozbor. Vedle rozměrů si můžeme přečíst o vnitřním vybavení. Jedná se o různé obrazy, fresky či oltáře. Kniha je zaměřená i na obyčejné amatéry. Přestože se v ní objevují i odbornější výrazy, rozhodně patří do rukou také obyčejným milovníkům historie a památek.

Románské kostely Čech jsou zajímavou knihou, která nás posílá zpět v čase do dávného středověku. Po jejím přečtení budete mít chuť navštívit všechny kostely osobně. Jestliže se Vám bude tato publikace opravdu líbit, neváhejte navštívit přednášku autora Tomáše Koutka. Uskuteční se v rámci Noci kostelů. O této akci Vás budeme v blízké době podrobněji informovat.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!