Prague Photo 2014: Kreativita neznámých i slavných jmen v kostce

Prague Photo 2014: Kreativita neznámých i slavných jmen v kostce 

Již sedmý ročník renomované výstavy představuje nejen díla světoznámých českých a slovenských fotografů, ale také méně proslavených autorů a studentů. Na pražské přehlídce uměleckých snímků uvidíte i zajímavé koláže a nezvyklé reklamní návrhy.

V samém centru pražského Starého města - v Kafkově domě - probíhá od 8. do 13. dubna letošního roku neoficiální svátek všech českých výtvarníků a fotografů. Ve čtyřech podlažích starobylého domu mohou návštěvníci zhlédnout snímky, koláže a grafiku od více než dvou stovek umělců. 

Od městských zákoutí, až po akty

Tématický rozsah této vernisáže je velmi pestrý – nalezneme zde od fotografií zachycujících běžný život v Čechách i zahraničí přes snímky zachycující nádherné krajinné scenérie, uličky Prahy i dalších měs, přes portréty známých osobností 20. století, akty až po čistě umělecky nebo reklamně zaměřené fotografie.

Během zahájení vernisáže s přítomnými zástupci hlavní města Prahy, pořadateli výstavy a novináři proběhlo 8. dubna vpodvečer předání ceny Young Award pro mladé umělce zástupcům Vyšší odborné školy grafické, sídlící v pražské Helichově ulici. Byl tak oceněn velký přínos této školy pro českou výtvarnou scénu. V rámci vernisáže též proběhlo pokřtění knihy Myslet fotografií od kurátora a historika umění Tomáše Pospěcha. Ale co zajímavého lze vidět na samotném Prague Photu 2014?

Kouzlo staré Paříže

Téměř každý příznivec fotografie – ať už amatér nebo profesionál - si na vernisáži nalezne svůj šálek kávy. Velice zajímavé jsou například fotografie slavného Čecha Václava Chocholy, který by se letos dožil 91 let. Umělec, pobývající v minulém století mimo jiné v Paříži, ve svém díle zachytil neustále pulzující a trochu výstředně nemravný život tohoto „Města světla“. Na Chocholových snímcích jsou téměř surrealisticky zpodobněny pařížské go-go tanečnice, ulice tehdejší Paříže a Prahy nebo celebrity tehdejšího světa, mezi něž patří i slavné portréty katalánského malíře a excentrika Salvátora Dalího nebo neméně výstředního spisovatele Bohumila Hrabala.

Pohled z okna v "propadlšti" času

Představovat fotografie Jana Saudka nebo jeho slovenského kolegy Roberta Vana, které na vernisáži též nechybí, by bylo nošením dříví do lesa. Pojďme se tedy podívat na několik neméně podařených snímků od autorů, o nichž jste možná ještě neslyšeli. Za zhlédnutí stojí cyklus pohledů z okna od Jindřicha Hankeho, zachycující syrovým reportážním pohledem objektivu měnící se tvář jedné pražské ulice v průběhu posledních desetiletí 20. století. 

Neméně zajímavý je pak archaický foto-pohled na New York nazvaný Vintage Photography nebo reklamně-umělecké snímky od studentů Školy Michael či černobílé ponuré pohledy na městská zákoutí od Karla Koutského.  Mezi snímky najdete i staré akty stejně jako netradiční pohledy na mnohá česká místa od dalších výborných autorů, jména některých z nich se jistě stanou během následujících desetiletí známými.

Zdokonalte své foto-znalosti! 

Na přehlídce Prague Photo 2014 nechyběly ani doplňkové akce, jako jsou workshopy, přednášky a křty různých projektů a fotografií.  Zájemci o uměleckou fotografii si zde tedy na poměrně malé ploše mohly prohlédnout několik zásadních proudů tohoto umění, ale také se něco přiučit. Tak neváhejte a pokud vernisáž letos nestihnete, navštivte ji příští rok!

Fotografie vernisáže: Karel Komorád, Petr Koutský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Během zahájení vernisáže proběhlo předání ceny ART PRAGUE Young Award Zajímavý portrét zachycuje Bohumila HrabalaNěkteré ze snímků netradičně zachycují známá pražská místa
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kafkův dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!