Tomáš Řepka neuhýbá aneb osobní zpověď fotbalisty

Tomáš Řepka neuhýbá aneb osobní zpověď fotbalisty90%

Velké množství fotbalových fanoušků a především příznivců Tomáše Řepky se konečně dočkalo jeho knihy. Jmenuje se Neuhýbám!, spoluautorem je Josef Pepson Snětivý a vyšla u nakladatelství Čas.

Fotbalistu Tomáše Řepku asi není potřeba nikomu představovat. Tento vynikající stoper hrál za Baník, Spartu, italskou Fiorentinu, anglický West Ham United a následně se vrátil opět do Sparty. Poté se objevil v Českých Budějovicích a nyní můžete jeho fotbalové umění obdivovat ve středočeské Hvozdnici, která hraje I. A třídu.

Přestože je opravdu výborným obráncem, proslul především jako rebel a tvrďák. Jeho disciplinární prohřešky se postupem let hromadily a utvořily jeho image pro veřejnost, média a fanoušky. Jaký je ale doopravdy? Tuto otázku Vám může lehce odkrýt i jeho druhá kniha. Jedná se o volné pokračování prvotiny Rebel, která vyvolala velký rozruch. A ani druhá kniha nenechá vody klidné. Rozhodně se u ní nudit nebudete.

Začíná přibližně v době, kdy předchozí kniha skončila. Úvodní kapitoly se věnují zejména jeho působení ve Spartě, kam se vrátil z anglické ligy. Bohužel se po několika letech nedohodl s vedením a musel putovat pryč. Vzhledem k jeho lásce, kterou Spartě věnoval, se pro něj jednalo o velice složité období. V knize dává naprosto otevřeně najevo své názory, vysvětluje svůj nucený odchod a vše okolo něj. Samozřejmě se z části jedná o jeho pohled a tím pádem nemusí být v některých částech objektivní. Na druhou stranu se vedení Sparty nezachovalo korektně ani k dalším hráčům, proto se určitě ze strany Tomáše Řepky nejedná pouze o křivdu.

V průběhu knihy Tomáš důkladně analyzuje své spoluhráče ze Sparty, reprezentace, Budějovic i Hvozdnice. V žádném případě si nebere servítky a téměř na nikom nezůstává nit suchá. Pochvalu po lidské i fotbalové stránce dostane jen několik lidí, ale zároveň se k některým spoluhráčům nevyjadřuje. Rozhodně to není tak, že by každého bezdůvodně kritizoval.

Přichází působení v Budějovicích, které je ze začátku šťastné. Jeho trenérem se stává František Cipro a panuje mezi nimi vzájemná pohoda. Až mě téměř překvapilo, jak hodně tohoto bývalého slávistického trenéra chválí. Bohužel ani toto angažmá nekončí příliš šťastně, a proto se Tomáš posouvá do pozice sportovního manažera Mostu. Na místo trenéra dotáhne Zbyňka Bustu a vše vypadá o něco růžověji. Bohužel je tento trenér následně vyhozen, a proto odchází i Tomáš. Zbyněk Busta následně začíná trénovat tým Sk Hvozdnice a přitáhne do něj i Tomáše Řepku. Přestože to již není první liga, najdeme v I.A.třídě mnoho exligistů a bývalý profesionál je zde spokojen.

Poslední část knihy je věnována soukromému životu. Začíná koncem manželství s Renatou. Bohužel jsou do rodinných problémů zataženy i děti, což je pro Tomáše velká rána. Jako spasení ze zlého snu přichází Vlaďka Erbová a společně zakládají novou rodinu. Dále si na stránkách knihy přečtete o Tomášových neřestech i koníčkách. Závěrečná kapitola „Jak mě vidí osobnosti“ přináší názory fotbalistů a trenérů na jeho osobu. Ku prospěchu knihy zde najdeme i lehce negativnější názory.

Kniha Neuhýbám! Je velice zajímavou publikací, která Vás zavede do všech koutů duše Tomáše Řepky. Přečtete se o aférách „Prosím dej mi červenou“, ukradené sparťanské kase či úmyslném faulu. Kniha zachází velice hluboko i do fotbalistova osobního života a nabízí jeho kompletní příběh. Nedílnou součástí jsou velice pěkné fotografie i s popisky, kterých najdeme na stránkách opravdu dost.

Přestože nejsem velkým fanouškem Tomáše Řepky, tuhle knihu jsem mu sežral i s navijákem. Možná opravdu není tak špatnou osobností, jak ho líčí bulvár a ostatní média. Při nahlédnutí do jeho duše, naleznete obyčejného chlapce, který si splnil sen stát se fotbalistou. Během této cesty musel překonat mnoho překážek a ne vždy se mu dařilo. Přesto je Tomáš Řepka jednou z nejzajímavějších osobností českého fotbalu.

Pro jeho fanoušky je kniha povinností, pro nepřátele rovněž.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!