Danny Elfman okouzlil Prahu. Jeho filmové hudbě tleskal zaplněný Obecní dům

Danny Elfman okouzlil Prahu. Jeho filmové hudbě tleskal zaplněný Obecní dům90%

Temná, hravá i podmanivá. Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona rozezněla Smetanovu síň Obecního domu. Pod taktovkou Maestra Johna Mauceriho zahrál Český národní symfonický orchestr to nejlepší z plodné spolupráce slavného uměleckého dua. Společně s Burtonovými artworky nabídlo představení věrný náhled do režisérova světa, který si zasloužil dlouhé ovace ve stoje.

Filmy Tima Burtona zná téměř každý filmový fanoušek. Umělec, který posunul hranice fázové animace a vytvořil díky ní hrdiny svých strašidelných, temných, ale především kultovních snímků, sází už 30 let na práci svého dvorního skladatele. Danny Elfman v roce 1985 napsal hudbu k filmu Pee-weeho velké dobrodružství a odstartoval tím spolupráci, která už přes čtvrtstoletí dává Burtonovým filmům nezaměnitelnout atmosféru.

Český národní symfonický orchestr, doplněný o Český filharmonický sbor Brno, začal koncert hravými melodiemi z Karlíka a továrny na čokoládu. Následoval Elfmanův debut, svižné Pee-Weeho velké dobrodružství. Drzými, rychlými a údernými tóny pokračovala hudba z filmu Beetlejuice. Zde Elfman stavěl na hlavním chytlavém motivu, který ilustroval fantasy komedii z roku 1988.

Další kus z Elfmanova díla, temné téma k filmu Ospalá díra, navozovalo již známou hororovou atmosféru Burtonových filmů. Divák byl po veselých melodiích vtažen do mysteriózní hry smyčců a dramatických tónů. Příjemným zpestřením byla kosmická skladba ze snímku Mars útočí. Krátký hudební motiv odlehčil napětí a přesunul koncert k emotivnější Velké rybě. Optimistický a barvitý part byl líbivou vsuvkou a ukázal Elfmana v citově zabarvenější poloze. Ve finále první části pak zazněla velmi známá, kultovní melodie z filmu Batman se vrací. Skvělý výkon a sladění orchestru se záběry z filmu dávalo především této skladbě další rozměr. Komiksový hrdina uzavřel za bouřlivých ovací sérii prvních sedmi skladeb večera.

Druhou polovinu koncertu zahájila Planeta opic s Mrtvou nevěstou. Zatímco soundtrack z prvně jmenovaného filmu kladl důraz na dramatické tóny, Nevěsta nabízela hororovou atmosféru v kombinaci s romancí. V programu se dostalo i na hudbu z novějších snímků z tvorby Tima Burtona. Temné stíny ukázaly posun autora v tématu temných melodií. Frankenweenie kombinoval strašidelný motiv s nadsázkou typickou pro některé Burtonovy filmy. Působil jako hra na schovávanou v daném mysteriózním žánru.

Na závěr koncertu si účinkující připravili několik překvapení. Ve Střihorukém Edwardovi upoutalo brilantní houslové sólo Sandy Cameron. V poslední skladbě poté vystoupil sám autor. Danny Elfman se poprvé objevil na jevišti a zazpíval části z Ukradených Vánoc. Jeho zpěv publikum několikrát odměnilo hlasitým potleskem. Elfman přidal i dramatické prvky a postaral se tak o dokonalou tečku večera. Maestro Mauceri mohutným gestem utišil orchestr a obecenstvo připravilo umělcům bouřlivé ovace ve stoje, při kterých se na okamžik ukázal i Tim Burton. Popřál všem veselé Vánoce, šťastný Halloween a rychle zmizel z jeviště.

V rámci přídavku zahrál orchestr ještě hlavní téma z Alenky v říši divů, kterému dominoval bezchybný vysoký vokál. Danny Elfman ukázal, že je špičkou ve svém oboru a že neodmyslitelně patří k filmům Tima Burtona. Prostřednictvím Českého národního symfonického orchestru a Českého filharmonického sboru Brno předvedl dokonalý set skladeb, ze kterých dýchala atmosféra snímků slavného režiséra. Autor tak nezůstal za očekávaním a kromě velkého hudebního zážitku také vkusně otevřel týden, ve kterém Tim Burton pokřtí v Praze knihu a představí výstavu svých výtvarných prací.

Foto: Prague Proms

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Danny Elfman osobně vystřihl písně z Ukradených Vánoc. Foto: Prague PromsDanny Elfman, Tim Burton a Maestro John Mauceri. Foto: Prague Proms
 

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Obecní dům

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!