TANEC PRAHA - hlavní kulturní událost června

TANEC PRAHA - hlavní kulturní událost června 

Největší a nejrozsáhlejší, co kdy byl - tak komentují letošní, dvacátý druhý ročník Festivalu současného a pohybového divadla pořadatelé. Tancovat se letos bude nejen v Praze, ale i v Plzni, Brně, Českém Krumlově, Pardubicích a ještě několika dalších českých a moravských městech. Navzdory trvalému poklesu dotací od Ministerstva kultury, tento unikátní a neznající obdob festival moderního tance přináší nám, divákům, ještě širší a zajímavější program, než v minulých ročnících.

Letos potěšit každého, kdo žije tancem, nebo tanec chce teprve poznat, přijede několik desítek umělců z Velké Británie, Polska, Belgie, Francie, Švýcarska a Chile. Nechybí ani české soubory, které rozhodně nezaostávají za svými západními kolegy a nabízejí notnou dávku exprese v divadle Ponec: řeč je o skupinách VerTeDance a NANOHACH. Poslední jmenovaná je významná tím, že spojuje v sobě jak profesionální tanečníky, tak umělce reprezentující jiná odvětví: film, design atd.

Program je skutečně pestrý, jen namátkou do Prahy zavítá polská skupina Happy, název které napovídá, že představení bude plné života a nespoutaného tance, nebo Debris Company ze Slovenska reprezentující komornější styl tancování. Belgičan José Besprosvany přijíždí s tanečním vystoupením Récitations, kde se střetávají, komunikují a spolupracují tanečnice a zpěvačka. Neobvyklou pro českého diváka podívanou veze do Prahy ze Švýcarska Nicole Seiler: Ningyo, v japonštině "mořská panna", je představení, kde se na jedné scéně setká tanec, videoprojekce, slovo, DJing a... živel.

V poslední festivalový den se v Hudebním divadle Karlín odehraje představení skutečně dechberoucí (ve všech smyslech toho slova): proslulý belgický soubor Les ballets C de la B představí pohled do hloubi lidské duše. Divák je najednou psychologem, filosofem, citlivou bytosti, která má možnost nahlédnout do prehistorie a utvořit vlastní pohled na lidské chyby a neduhy. Psychoterapie, ve které lékem je hlas a choreografie rituálem, se doporučuje každému, kdo ve shonu každodenního života zapomíná na vlastní existenci.

Počínaje 4.6. v holešovickém Studiu Alte budou probíhat workshopy s účasti těch nejzkušenějších z celého světa (každý z nich přijíždí do Prahy se svým představením, takže máte unikátní možnost naučit se od někoho, jehož taneční kreace jste před několika dny obdivovali v divadle), neváhejte se přihlásit, míst zbývá jen pár.

Celý červen - festival probíhá až do 29.6. - se ponese ve znamení tance, tak si ho nezapomeňte patřičně užit! Všechna představení probíhají v divadle Ponec, jen poslední dvě vystoupení sjednocené do čestné kategorie "Taneční událost sezony" se uskuteční v Hudebním divadle Karlín.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!