Snímek Ona naznačuje, jaká bude romantika v budoucnosti

Snímek Ona naznačuje, jaká bude romantika v budoucnosti80%

Na film ze žánru „sci-fi romantika“ by mě nikdo nenalákal, ihned si začínám představovat líbající se roboty při svitu létajících talířů. Ona mě ale dostala. Nejen spojením nespojitelného, ale především svou atmosférou.

Přesuňte se o pár (doufejme desítek) let vpřed. Vybavte si smutného podivína s knírem, čerstvě po rozchodu, jehož náplní práce je psaní krásných osobních dopisů cizím lidem. Jsme v budoucnosti, takže když si Theodore (Joaquin Phoenix ) stáhne nový operační systém, začne s ním komunikovat milá a vtipná Samantha (s hlasem Scarlett Johansson). Po prvotním oťukávání se do sebe zamilují, ale naštěstí Ona není natolik sci-fi, abyste očekávali happy end.

Dalo by se říct nic výjimečného, takových námětů už Hollywoodem prošlo jistě dost, ale ne vše se vždy podaří tak brilantně zpracovat do jednoho ladně plynoucího celku, místy melancholického, jindy úžasně vtipného. Skvělá hudba a záběry vystihující pocity… Vše vypadá tak autenticky, že se snadno necháte unášet vztahem člověka a operačního systému, i když na plátně vidíte jen Theodora, jakoby si povídal sám se sebou. V loňském roce se Joaquin Phoenix v náročné konkurenci (Di Caprio, McConaughey) neprotlačil do nominace na Oscary, za mě ale do téhle špičky patří.

Ona je filmem nejen o romantickém vztahu, ale i o naší budoucnosti s moderními technologiemi. Některé vymoženosti, které za vás na povel pošlou email, pustí oblíbenou písničku nebo přečtou zprávy, bych si ráda pořídila, určitě se na nich už v nějaké laboratoři v Silicon Valley pracuje, ale čeho je moc, toho je příliš. Záběry lidí, kterak chodí po ulici a povídají si jen se svými operačními systémy, nejsou tak daleko od pravdy a možná proto nahánějí husí kůži. V takové době už se vztah s umělou technologií bere jako samozřejmost.

 „Půjdeme na dvojité rande“

 „Ale ona je operační systém“

„Super. Co podnikneme?“

Proměněná nominace na Oscara za nejlepší původní scénář pro Spika Jonze je zasloužená. Nejen skvělými dialogy a originálními nápady, ale i, ač to zní jako klišé, důvodem k zamyšlení. Nejen o tom, zda neskutečně chytrý operační systém může zároveň komunikovat s více lidmi, nebo dokonce více lidí milovat. To první vám prozradím. Ano, právě teď mluví s 8316 dalšími. 

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Ona

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!