Volání Kukačky plní veškerá očekávání

Volání Kukačky plní veškerá očekávání100%

Příběh Roberta Galbraitha alias J. K. Rowlingové zaplavil celý svět a stal se velikou senzací. Opravdu je kniha Volání Kukačky zajímavá, nebo jen těží ze jména autorky? O tom si přečtěte v její recenzi na následujících řádcích.

Nezbývá než zopakovat již mnohokrát řečenou story. Robert Galbraith vydal svůj detektivní debut. Získal si poměrně pochvalné recenze, přestože žádný prodejní boom se nekonal. List Sunday Times se začal podivovat nad kvalitou tohoto románu a vyvolal první spekulace. Následně přichází celosvětový šok. Detektivní román Volání Kukačky napsala autorka Harryho Pottera. Prodeje stoupají o neskutečné množství a kniha se stává celosvětovým bestsellerem. Autorka si po letech vyzkoušela, jaké je to vydat knihu bez velkého očekávání a náležité mediální podpory. Budiž jí to dopřáno. Přesto jsou nakonec téměř všichni rádi, že se jedná o příběh od Rowlingové.

Nyní již k samotnému ději. Hlavní postavou je soukromý detektiv a bývalý voják Cormoran Strike. Ze své vojenské kariéry si odnesl těžké zranění – přišel o část své nohy. Bohužel ani v osobním životě se nemá z čeho radovat, protože se rozchází se svou přítelkyní a musí přespávat na rozkládacím lehátku ve své kanceláři.

Život se mu zlepšuje ve chvíli, kdy přijímá sekretářku Robin a získává nový případ. Najme si ho bratr modelky Luly Landryové, která zemřela po pádu z balkonu. Přestože si policie myslí, že se jednalo o sebevraždu, její bratr stále trvá na opaku. Strike musí nejen vypátrat údajného vraha, ale zároveň se i potýkat se svým osobním nezdarem. Vstupuje do světa bohatých a mocných i světa nejnižších vrstev. S obojím má bohaté zkušenosti, protože je synem slavného muzikanta. Jeho matkou byla groupie, která ho společně se sestrou tahala během dětství po squatech. Díky tomu dokáže proniknout do obou světů. 

Volání Kukačky je napsané ve stylu klasické detektivky. Podobnost s populární severskou krimi je naštěstí minimální, a proto neschytá přílišnou kritiku. Nesnaží se plout na vlně popularity, ale vytváří svůj vlastní styl po Rowlingovsku. Román je postavený zejména na jednoduchosti. Přestože má kniha téměř 500 stran, není děj příliš komplikovaný. Celý je postavený na výborných dialozích, popisech jednotlivých postav i prostředí.

Zejména hlavní postava Cormorana Strika je vykreslena do sebemenších detailů. I ostatní postavy nám ukazují své hlavní rysy, povahy a neduhy. Představivost čtenáře může díky těmto vlastnostem románu pracovat na plné obrátky. Neméně výborně je vykresleno i prostředí vyšších vrstev. Jedná se o modelky, návrháře, muzikanty či právníky. Ze stránek knihy na nás přímo vyzařuje moc peněz a zkaženost těchto lidí.

Vyslýchání podezřelých i svědků je hlavním prvkem, který následně vede k dopadení vraha. Jednotlivé výslechy jsou prováděny velice důkladně a díky nim si Cormoran sestaví celkový obrázek a přijde případu na kloub. Velice silnou vlastností při výsleších je i Strikův klid a odprostění se od rodiny. Neustále je mu připomínán jeho slavný otec, kterého příliš nemiluje. Rovněž je mu předhazována matka při konfrontaci s jedním podezřelým. Cormoran se nenechá vyvést z míry a pocity nijak neovlivní jeho úsudek.

Poslední vydaný román Rowlingové a zároveň první román Galbraitha je opravdu na vysoké úrovni. Jeho klady by se daly popisovat ještě dlouho. Jediným záporem může pro někoho být velikost knihy. Jenže na méně stránkách by to prostě nebylo ono. Již nyní je napsané pokračování, které snad vyjde v brzké době i u nás. Volání Kukačky si získalo a ještě získá mnoho čtenářů. Není se čemu divit, jedná se o výbornou detektivku s překvapivým koncem.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Volání Kukačky plní veškerá očekávání
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!