Osvětimská knihovnice aneb příběh z pekla

Osvětimská knihovnice aneb příběh z pekla100%

Příběh, který vznikl v samotném pekle, přináší španělský spisovatel Antonio G. Iturbe. Peklo se nazývá Osvětim a hlavní hrdinkou je mladá dívka Dita, která je místní knihovnicí.

Druhá světová válka byla jednou z nejděsivějších a nejtemnějších událostí v dějinách lidstva. Přesto v tomto strašném období vznikaly i příběhy, které dokážou po letech člověka donutit k přemýšlení a především se zamyslet nad tehdejší dobou.

Osvětimská knihovnice vypraví o mladé dívce Ditě Polachové. Od útlého věku ji zajímají knihy a tato vášeň jí ovlivní celý život. Prožívá si šťastné děství, ale pouze do chvíle, než se dostávají k moci nacisti. V tom okamžiku se začíná rozvíjet její životní příběh, který by nikdo nechtěl zažít. Začátek v Terezíně přináší relativně snesitelné podmínky. Už v tuto chvíli si začíná uvědomovat, jak jsou v tehdejší době důležité knihy, které člověka přenášejí do jiného světa. Seznamuje se s prací knihovnice.

Následně dochází k nejhoršímu a Ditina rodina je transportováno do polského koncentračního tábora Osvětim – Březinka. Transporty vězňů v roce 1943 z Terezína do Osvětima přinášejí něco naprosto neobvyklého. Zatímco za normálních okolností jsou všechny děti či starci posláni do plynových komor, tentokrát žádné selekce neprobíhají. Díky tomu vzniká český rodinný tábor a jeho obyvatelé se pokoušejí založit i školu. Žádné vzdělávání vězňů není v Osvětimi povoleno, proto ho doprovází strach z odhalení i následného tvrdého trestu. Pomůckou se stává několik málo knih, které se podařilo propašovat do tábora. A významnou roli knihovnice získává právě Dita.

Čtenáře možná lehce překvapí, že zpracování tohoto lidského osudu se ujal právě španělský spisovatel. Ale rozhodně se nemusíte bát jeho nevědomosti. Antonio G. Iturbe poctivě studoval dějiny, navštívil Osvětim, která v něm zanechala hluboký dojem a našel i hlavní účastnici tohoto příběhu, která žije v Izraeli. V tom mu pomohlo i shánění knihy Můj bratr dým od Oty B. Krause. Jedná se o manžela Dity Krausové, který se s ní seznámil právě v Osvětimi.

Osvětimská knihovnice je hodně živý příběh, který vás rozhodně nenechá chladné. Autor v románu použil i několik fikcí. Jednou z hlavních jsou názvy knih, které jsou vymyšlené. Pouze kniha Dějiny světa od H. G. Wellse opravdu byla jednou z nich. Přesto se většina věcí opravdu stala a v knize je popsáno mnoho skutečných postav. Podobná vyprávění nám připomínají hrůzy, které se děly pod taktovkou nacistických šílenců. Přestože se jedná o nechutné a hrozivé věci, musíme si je neustále připomínat, aby k nim již nikdy nedošlo.

Nezbývá než prozradit osud hlavní hrdinky. Dita Krausová přišla během války o své rodiče, ale získala svého manžela Otu B. Krause. I ten je v současné době již po smrti. Přestěhovala se do Izraele, odkud jednou za čas vyráží navštívit Českou republiku.

Osvětimskou knihovnici vydalo nakladatelství Akropolis v roce 2013.

Foto níže pochází z archivu České televize.

Video o knize, autorovi i hlavní hrdince naleznete na tomto odkazu.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Osvětimská knihovnice aneb příběh z pekla
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!