Neviditelný strážce od Dolores Redondo aneb máte dost severu?

Neviditelný strážce od Dolores Redondo aneb máte dost severu?90%

V současné době jsou na vrcholu zejména severské detektivky. I proto je člověk velice rád, když si může přečíst detektivní příběh z jiné oblasti, který se jim kvalitou minimálně vyrovná. Jedním z nich je i Neviditelný strážce od Dolores Redondo.

První díl trilogie Baztán přináší příběh inspektorky Salazarové. Hlavní hrdinka se vrací do svého rodného města Elizondo v údolí Baztán, aby zde pátrala po tajuplném vrahovi. Současný případ není její jedinou starostí, protože se jí navracejí ošklivé vzpomínky z dětství. Její sebevědomá sestra, která nepatří k zářným příkladům sourozence, ji v tomto rozpoložení příliš nepomáhá.

Amaia Salazarová musí nejdříve vyřešit své osobní problémy a až poté bude schopna dopadnou nebezpečného pachatele. Jeho oběťmi se stávají mladé dívky, jejichž oblečení je roztrhané a rozkrok oholený. Navíc jejich boty jsou vždy nalezeny nedaleko místa zločinu. Dalším důkazem se stává i vynikající moučník, který se nachází na tělech obětí. Kdo je skutečným vrahem? To musí hlavní hrdinka zjistit dříve, než budou zavražděny další oběť. Amaia musí rozeznat skutečnou a vymyšlenou hrozbu. Do vyšetřování se zaplétají mytologické postavy, příběhy o čarodějnicích a o temných ochráncích lesa. Zjistit pravdu nebude vůbec jednoduché.

V našich končinách neznámá baskická autorka Dolores Redondo přináší velice zajímavý krimi thriller, který Vás upoutá nejen strašidelným popisem obětí, ale i několika příběhy v pozadí. Dramatický život hlavní hrdinky Amaiy Salazarové je vykreslen do detailů, které Vás donutí vcítit se do její kůže. Přestože ve svém životě zažila velká traumata, stále je silnou ženou a bojuje s nepřízní svého osudu. Popisování jejich vztahů i životů její rodiny a přátel je velice precizní. Neviditelný strážce není románem, který Vás zaujme neustálou akcí, ale právě několika souběžnými dějovými linkami, která Vás donutí přemýšlet o životě.

Neméně pozoruhodná je i charakteristika prostředí, ve kterém se odehrávají vraždy. Čtenář si dokáže živě představit překrásnou přírodu, kterou bohužel naruší odporné vraždy. Zařazení několika mýtických bytostí, pověř a místního folkloru přidává na zajímavosti a rozhodně není na škodu.

Románu Neviditelný strážce se ve Španělsku záhy po vydání prodalo více než 100 000 kusů a stal se nejúspěšnější španělskou detektivkou. Překládá se do více než 20 jazyků. Autorská práva na filmové ztvárnění koupil producent Milénia od Stiega Larssona. To vše svědčí o maximální úspěšnosti tohoto románu. U nás vydává Neviditelného strážce nakladatelství Panteon, které přináší jednu světovou bombu za druhou. Pokud se chcete bát, máte rádi detektivky, ale už máte dost severských autorů, rozhodně začněte u Dolores Redondo. Pokračování tohoto veleúspěšného díla je ve Španělsku již v prodeji a u nás se dostane na pulty na jaře 2014.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!