Až naprší a uschne v Divadle Na Fidlovačce - lék na dobrou náladu

Až naprší a uschne v Divadle Na Fidlovačce - lék na dobrou náladu60%

-Toho, kdo má rád koně, býčí zápasy nepobaví.
- Ani toho, kdo má rád býky.

Divadlo Na Fidlovačce si mezi divadelními znalci (a stejně tak divadelními amatéry) vysloužilo reputaci oddechové scény, kde se divák zaručeně zasměje, možná se rozbrečí, ale pokaždé se skvěle uvolní. Divadlo, dlouhou dobu známé jako Tylovo, zažilo slavný přerod po dvacetiletém chátrání až v roce 1995, kdy Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer založili Nadaci Fidlovačka. A tak ve sváteční den 28. října 1998 se kompletně zrekonstruovaný chrám múz mohl přivítat diváky v novém hávu Tylovou hrou Fidlovačka. Eliška Balzerová, která přerostla pozici dvorní herečky tím, že v roce 2012 obsadila ředitelské křeslo, vnímá Divadlo na Fidlovačce jako svoji srdcovou záležitost. Vzpomínám dokonce, jak ani nepřišla převzít Českého lva za film Ženy v pokušení, protože si nemohla dovolit neodehrát představení. Je tu zkrátka nepostradatelná!

Nové nastudování hry Až naprší a uschne, jehož premiéra proběhla 31. října, je další hereckou exhibicí Balzerové a mělo by být všemi jejími fanoušky zařazeno do kategorie „musím vidět“. Příběh stárnoucí hvězdy, která se po letech na scéně musí zvykat na poklidný život na předměstí, je starý jako herectví samo, ale má jisté grády, a proto i stále element překvapení. Domácnost Judity Blissové je všechno, jen ne normální. Jak by ostatně byla, když hlava rodiny (kterou je bezpochyby samotná zářná hvězda prken) potřebuje být permanentně obletována, obdivována a vyzdvihována na pomyslný piedestal. Potřebuje oslňovat, a k tomu ji v absenci diváků slouží vlastni dětí a věčně zalezlý v pracovně manžel-spisovatel, jenž samozřejmě také má své mouchy. Ostatně i mladší generace není bez chyby: dospívající syn se chová vyzývavě a dcera roste do krásy, jinými slovy se postupně přesouvá z kategorie „dítě“ do kategorie „konkurentka“. Co všechno se odehraje, když do rezidenčního sídla výstřední rodiny zavítají na jeden víkend hosté?

Už na začátku představení, kdy se příběh teprve začíná zamotávat, divák pochopí, že vyjít vstříc přáním všech Blissových nebude snadné. K dceři přijíždí významný diplomat, potenciální uchazeč o ruku, za synem míří postarší slečna lehčích mravů, na návštěvu matky spěchá rozjařený fanoušek a dokonce i k téměř neviditelnému otci doráží „milá Jackie“. Každý z členů rodiny by svého hosta rád ubytoval v Japonském pokoji, ale na vyjednávání nezbývá čas, a tak situační komedie může začít.

Je jisté, že dílo pera britského herce a dramatika Noëla Cowarda hodnot Shakespearovských komedií nedosahuje (ale vlastně se o to nesnaží), potenciál se zalíbit rozhodně má. Herci na premiéře excelovali, a dobrá nálada na scéně a jakási „divadelní chemie“ byla v sále téměř hmatatelná. Iva Pazderková, další dvorní herečka Fidlovačky, jako vždycky měla šarmu i charizmatu na rozdávání. A tak se ani neztratila v záři překrásné Elišky Balzerové, která už dle scénáře byla předurčena být královnou představení. Pro mě obzvlášť zajímavým byl Ladislav Županič v roli otce rodiny: svoji postavu omezenou jen na několik replik, zahrál věrohodně, a i během těch pár minut, kdy se ve hře objevil, dokázal upoutat veškerou diváckou pozornost na sebe.

Velká poklona přináleží dalším dvěma „významným ženám“ Fidlovačky: režisérce Janě Kališové a dramaturgyni Johaně Kudláčkové, které ze zábavné předlohy dokázaly vytvořit opravdový kolotoč zmatků. Herci cirkulují po jevišti, frašku střídají slzy, a milostný „čtverec“ se v průběhu času rozkládá do nových geometrických konstrukcí.

O tom, že se komedie divákům líbila, samozřejmě nesvědčí jenom desetiminutový potlesk vestoje, svědčí o tom hlavně reakce publika během samotného představení: britský humor se ostatně v českých adaptacích vždy dobře osvědčil. Ať už jste divadelní fanoušek či preferujete jiné formy kultury, komedie Až naprší a uschne vás neurazí. Především když máte starostí nad hlavu a potřebujete se prostě na dvě hodiny vypnout. Dobře se zasmát a nepřemýšlet o hlubších významech a uměleckém přínosu představení. Na to je Fidlovačka jako dělaná.

Následující reprízy: 28.11.,  5.12., 21.12., 25.12.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Roman ČernýFoto: Roman ČernýFoto: Roman Černý
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!