Pořadatelé Queer Noises: „Máme rádi současný zvuk, který je propojen s působivou vizuální stránkou a performance“

Pořadatelé Queer Noises: „Máme rádi současný zvuk, který je propojen s působivou vizuální stránkou a performance“ 

Jirka Stasink a Honza Štrbáň spolu žijí 12 let a před čtyřmi lety uspořádali první taneční queer klubovou noc v Plzni, kde do té doby podobný koncept chyběl. Po té, co přesídlili do Prahy, začali pořádat dnes již legendární mejdan pražské klubové scény Queer Noises.

Tyto večírky vznikli z čiré radosti a lásky k hudbě, která není mainstreamová a kluci chtěli toto nadšení sdílet s ostatními. A když se něco dělá s elánem, logicky na sebe nabaluje vlnu podobně naladěných (a tancechtivých) lidí, a proto toto léto 16.8. v rámci Prague Pride proběhne již 20. vydání Queer Noises, tentokrát v Chapeau Rouge. Hlavní hvězdou večera bude hudební projekt BURGER GIRL Benjamina Dukhana z Francie. Propojení hudby, módy, performance, tance a silného vizuálu bude rozhodně na naše končiny nevšedním zážitkem. 

Vraťme se ale k samotným začátkům? Jak vůbec klubová noc Queer Noises vznikla a co jí předcházelo?

Honza: Všechno to začalo před 4 lety v Plzni, kde nebyla žádná taneční queer kultura, ani klub, kam by se dalo chodit za trochu jinou muzikou a tak jsme se rozhodli s tím něco udělat... První klubovou noc jsme uspořádali ve sklepě dnes již neexistijícího hotelu  a vystupoval na ní dj Tvyks a Dmitry Malyshev. Do klubu Anděl jsme zase pozvali hudební projekt  I love 69 pop gejů, Pavilon M2  nebo Mon Insomnie... Pak jsme se již přestěhovali do Prahy, kde jsme rozjeli pravidelnou Queer Noises v žižkovském Final klubu. Minulý rok jsme díky spolupráci s pořadateli našeho oblíbeného festivalu Creepee Teepee produkovali závěrečnou party tohoto ročníku.

Tento rok poprvé organizujete i samostatnou stage / stan na Fluff festivalu, který má jak vyhraněné publikum, tak hudební zaměření. Dlouhodobě je uznávané i zahraničními fanoušky. Byla to pro vás výzva a jak jste se k ní postavili? Na co se můžeme těšit? 

Jirka: V podstatě to byl nápad samotných zakladatelů Fluffu. Fluff je hardcorový festival, který se věnuje i lidskoprávním tématům, ale svým záběrem stojí mimo mainstreem. Stejně tak Queer Noises není jenom o hudbě a stojí mimo klasické gay akce nejen po hudební stránce. Kdo by se taky odvážil míchat hardcore třeba s tanečním elektrem... Zařazení je tedy vcelku nasnadě nejenom kvůli svobodomyslnému charakteru našich akcí, ale i díky tomu, že jsme u nás hostili i několik českých hc partiček, třeba Mother nebo Palahniuk. Na září chystáme Esa z lesa.

Honza: Michal s Tomášem prostě chtěli, abychom šířili Queer osvětu a to nejen hudbou. Lidi si určitě budou chtít i po celodením nářezu oddechnout – nechceme tahat dříví do lesa, takže tentokrát chystáme performance a hudební vystoupení od elektronického projektu TUSK, dále jsme pozvali našeho oblíbence Petru Flurr, což je člověk se kterým často spolupracujeme a v neposlední řadě zahraje Dj Vlad, který je s námi u tohoto projektu Queer noises úplně od počátku. 

Petra Flurr: 

Věnujete se v rámci Queer noises i jiným aktivitám? 

Honza: Určitě, ten koncept neustále rozvíjíme a na to se nabalují další a další věci. Např. si sami řešíme marketing, což znamená, že si navrhujeme vizuály na letáky, trička, placky... Propojení queer akcí s módou má také svou logiku a proto se snažíme věnovat i těmto věcem. 

Jirka: Teď také v rámci programu Čaj o páté, který pořádá Prague Pride, spoluorganizujeme 13. 8. program na piazettě Národního divadla, který potrvá od 14 do 17 hodin. Proběhne výtvarná soutěž o to, kdo nejlépe navrhne potisk na triko. Vítěz získá vstup na Queer noises 16.8 zdarma a tričko pak půjde do tisku. Druhou část programu organizuje Anežka Hošková a hudebně vše doprovodí Gothic Disneyland. 

Tusk: 

Co formovalo Váš hudební styl, dá se vůbec definovat nebo stále vyhledáváte nové a nové věci?

Honza: Ovlivnilo nás spoustu hudebních stylů a nedá se říci, že bychom měli jeden vyhraněný. Jako teenageři jsme poslouchali punk, techno, hardcore, house music. Postupně jsme se dostávali k disco hudbě  z 80. let a hledali zvuk jak současných hudebních projektů, tak i těch obskurních z let 70. a 80. Nyní čerpáme inspiraci především v projektech, kde je současný zvuk silně propojen s performance a vizuální stránkou. Burger Girl je toho zářným příkladem.

Teď něco více osobního. Kde hledáte inspiraci? Čemu se rádi věnujete ve volném čase a u čeho si nejlépe odpočinete?  :-)

Honza: Inspiraci čerpáme hlavně na cestách, rádi jezdíme po evropských městech a  vyhledáváme místa s tak trochu divnou atmosférou...v každém velkém městě v Evropě takové místo je. Místo, které pro nás má speciální queer atmosféru... Nyní jsme absolutně unešení z Hamburgu a jeho energie, kde jsme byli s přáteli před nedávnem. 

Jirka: Nejvíc nás uchvátila umělecká čtvrť St. Pauli, kde to prostě žije. Mladí lidé si zde otevírají své ateliéry nebo obchody s deskama a pořádají před nimi koncerty. Všude panuje dobrá nálada a přátelská atmosféra. Nejpunk a trash ulice je Reeperbahn, skvělá je taky Schulterblatt. 

Honza: Také je osvobuzující, že na vás nikdo nekouká z patra třeba kvůli výstřednějšímu oblečení, jak je do dneška v ČR zvykem, i když se to stále lepší. Do Hamburgu se chceme ještě určitě vrátit.

Jirka: Ve volnu taky rádi sledujeme filmy a chodíme do kina. Občas musíme vysadit a odpočinout si, neb náš životního styl je někdy dosti hektický. :-)

Aktuality sledujte zde: https://www.facebook.com/groups/QNPrague/?fref=ts

| sharulinda Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Chapeau Rouge nabízí i další akce

Místo konání: Chapeau Rouge

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!