Beerfest Olomouc – Ekologicky a mezinárodně!

Beerfest Olomouc – Ekologicky a mezinárodně!90%

Jedná se o celkem běžnou záležitost. Se začínajícím létem se vyrojí stovky stálých i nových festivalových novinek, mnohdy rozdílné kvality. Jako by už to byla pro nás jakási samozřejmost, když si zabalíme svých pár švestek, hodíme bágl na záda a pěkně hezky česky – v našem případě vlakem – poctíme svou návštěvou zrovna ten festival, který se nám zdá z našeho jedinečného pohledu jako ten nejlepší.

Datum konání: 26. 6. - 29. 6. 2013

I u mne to nebylo jinak a díky ochotě organizačního týmu Beerfestu Olomouc jsem se vydala na jeho čtvrteční den se zcela smíšenými pocity.
Byla jsem zvědavá, jak to vlastně na takovém pivním festivalu chodí. Jací jsou jeho návštěvníci, jak velký výběr piva nám jeho pořadatelé poskytnou a jaká atmosféra bouří či nebouří v jeho prostorách.

Mou největší pozornost však uchvátil hudební a doprovodný program.
Od středy do soboty se na celkem třech jevištích vystřídalo poměrně dost učinkujících. Vybraných tak, aby uspokojili několik rozdílných generací.
Ať už to byli například Polemici, Kryštof, Petr Kolář, MIG21, Václav Neckář či Jan Spálený nebo Sunshine.

Už při prvních krůčcích jsem si nemohla nevšimnout zajímavého faktu. Byli tu pankáči, rockeři, popíci nebo zkrátka jen obyčejní pivaři. A přesto zde nepanovala žádná zášť v podobě rozbíjení španělek na pódiu. Jednoduše tu panoval klid a mír. Což mi sice k pivnímu fesťáku moc nesedí, ale jsem za to ráda. Přece jen, sama samotinká ve společnosti pupkařů lačnících po pivní krvi...to by nemuselo dopadnout dobře.

Postupem minut jsem poznávala nejen festivalovou euforii, ale i úzkost, rozčarování, radost, smutek, pláč štěstí. A jak je to vůbec možné?
V důsledku mé nenadálé (kdo by to totiž čekal zrovna u mne) chuti k nepoznanému a touze po nějakém kvalitním ovocném nápoji, sáhla jsem hned po první pivní nabídce, která se mi naskytla. Už ani nevím přesný název, ale jednalo se o malý rodinný pivovar, který na festivalu prezentoval svou chloubu – a to mandarinkové pivo, které sice chutnalo opravdu jako pivo, avšak ne moc mandarinkově. A tak jsem pokračovala ve zkoumání dále.

V případě, kdy pomineme opravdu dost mastný bramborový placek, který jsem ani nestačila sníst, bylo o návštěvníky celkem dobře postaráno. Ať už byste šli na jakoukoliv stranu festivalového prostoru, narazili byste na netradiční chutě normálních či ochucených piv (švestkové, pomerančové, brusinkové), oblíbené Red Bully, vodky, fernety apod.
Zkrátka, vyběr byl opravdu pestrý a tudíž jste si mohli dát téměř cokoliv, na co byste v tu chvíli měli zrovinka chuť.

Co však opravdu chválím je sociální zařízení. Toalety jsem nalezla bez větších problémů, a když vezmeme v potaz, kolik jich tam na tom plácku vlastně bylo, můžeme s klidem říci, že i v tomto ohledu měli organizátoři šťastnou ruku.

A teď k samotnému hudebnímu programu.

Snad ke každému pivu se bezesporu hodí kapela Kryštof, která patřila k největším lákadlům festivalu. A pozor – dokonce nám nezapršelo!
Kapela Kryštof v čele s Richardem Krajčem, který se netajil tím, že hrál pod prášky kvůli nesnesitelné bolesti zad, udělala dojem nejen na mladé posluchače, ale dokonce uchvátila srdce sedmdesátileté babičky, se kterou jsem se měla tu čest osobně seznámit.
Stála o dvě řady přede mnou (nacpala se tam i přes otrávené obličeje několika účastníků) a nadšeně skákala, mávala rukama a zpívala spolu s ostatními.
Byla to prostě takový živel, že jsem si vedle ní připadala jako nepotřebný artefakt zakopaný několik metrů pod zemí.

I takové okamžiky nahodí tu správnou atmosféru k tomu správnému fandění.
Příval energie, který se na nás valil z pódia, byl ohromný a když při jedné písničce vypustili obří balónky, málem jsem se rozbrečela. Nejdřív štěstím, pak smíchem, když můj pohled opět sklouzl k hyperaktivní stařence.

Abychom nezůstali jen u dojmů, zveřejníme i pár důležitých dat.

Dvanáctý ročník letošního Pivního festivalu – Beerfest Olomouc navštívilo přes deset tisíc účastníků, a to nejen z České republiky, ale i Velké Británie, Irska, USA či Korey.
Ano – i tak mezinárodní jsme letos byli.
„Už před festivalem nás oslovila agentura z Velké Británie, že organizují letecký zájezd pro třicet rugbistů a jejich požadavkem je navštívit olomoucký Beerfest. Podobná přání na zájezdy byly i z Německa či Irska,“ popisuje zájem zahraničních cestovních agentur Pavel Spálený, hlavní pořadatel Pivního festivalu Olomouc.

  • vytočilo se zhruba 400 sudů piva,
  • stanování využilo dvě desítky účastníků,
  • letos se Beerfest zařadil k ekologickým festivalům – ve spolupráci s TSMO se všechny odpady třídily do speciálních pytlů a ty putovaly k recyklaci,
  • oproti loňskému roku se prodal víc jak dvojnásobek čtyřdenních cenově výhodných vstupenek na celou dobu trvání festivalu,
  • ve středu jsme si mohli užít výjimečné hudební vystoupení kapel jako Chickens Revival, Jan Spálený & ASPM turné k 70. narozeninám, Mig21, Wanastowi Vjecy, The Again a Heath & Molly Owensboro (USA)
  • ve čtvrtek nás rozpálili: AMO & BAND (SK), Polemic (SK), Kryštof, No Distance Paradise, Sunshine, Petr Kolář se skupinou
  • v pátek okouzlili: GyGy, Marek of Phil Collins, Desmod, N.O.H.A., Miro Šmajda, Ondřej Havelka and his MELODY MAKERS a Walda Gang
  • a v sobotu celý festival zakončili: Doctor P.P., Fleret, Portless, Vypsaná fixa, Robbie Williams Revival, NOID, Václav Neckář se skupinou Bacily a Green.frog.feet (De)!
Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!