Parov Stelar: Češi opravdu vědí, jak se paří!

Parov Stelar: Češi opravdu vědí, jak se paří! 

Rakouský DJ Marcus Füreder, známější pod svým uměleckým jménem Parov Stelar, letos vystoupil na festivalu Rock for People se svou skupinou Parov Stelar Band, která začala působit na hudební scéně v roce 1998. Se svou kapelou se řadí do jedinečného žánru, tzv. electro swingu: nezaměnitelného spojení elektronické hudby s živými nástroji.

V loňském roce jste odehráli velice úspěšný koncert v rámci festivalu Colours of Ostrava a několik měsíců poté jste vyprodali velký sál Lucerny. Letos hrajete na Festivalu Rock For people. Jaký je váš vztah k českému publiku?

Češi opravdu vědí, jak se paří, a publikum je fantastické a ohromující. Pamatuju si obě vystoupení, Colours of Ostrava i sál Lucerny, byly hodně dobré. Musím říct, že se opravdu nemůžeme dočkat, až zase přijedeme do České republiky a pořádně si to s fanoušky užijeme. Těším se na Rock for People, až zde představíme naši novou živou show.

Jde vidět, že k českému publiku máte opravdu kladný vztah, a co k samotnému Česku?

Česko je krásná země s nádhernou krajinou, přátelskými lidmi a opravdu dobrý pivem. Mám hodně rád Prahu, je krásná a je v ní mnoho dobrých restaurací. Mé zkušenosti s Českem a Čechy byly vždy pozitivní.

To je skvělé. Doufám, že se to nezmění, že zkušenosti s českými lidmi budou vždy jen dobré. Proč jste se rozhodl jít na hudební cestu? Měl jste nějaké další sny v dětství? Chtěl jste být například kosmonautem nebo fotbalistou?

Narodil jsem se a vyrostl jsem v umělecké rodině, v důsledku toho jsem hudbu skládal již jako dítě a teenager. Po škole jsem se stal grafickým designérem a tahle práce mě v podstatě přivedla přímo k hudební scéně… Ale jako dítě jsem snil o profesionální kariéře tenisty. :)

Proč jste pro váš projekt vybral název Parov Stelar?

Opravdu dobrá otázka. Na tohle se mě ještě nikdo nezeptal. :)

Je mi líto, ale je to velké tajemství. ;)

Takže se to nikdy nikdo nedozví, můžeme si jen domýšlet. Možná, že to má spojitost s vaším žánrem. Vaše hudba silně kombinuje prvky elektroniky a swingu. V kom při tvorbě hledáte inspiraci? Jak jste dostal nápad spojit tyto odlišné druhy hudby?

Zhruba před patnácti lety jsem začal dělat věci kolem techna a minimalismu a pak jsem jednoho dne uslyšel ty praskající a křupavé zvuky Aphexe Twina, Amona Tobiho a Mr. Scuffa. Mé další oblíbené styly byly jazz a blues a zvuk brzkých osmdesátých let. Nejvíce mě ovlivnila tvorba Louise Armstronga, Bennyho Goodmana, Fats Waller, Johna Leeho Hookera a pak práce Berryho Gordyho, zakladatele Motownu. Zamiloval jsem se do těch zvuků. Byla to jedinečná hudba s duší a rysy.  Začal jsem hledat více takové hudby, ale nebyl jsem moc úspěšný. Nakonec jsem se rozhodl napsat něco sám. To, že stvořím zcela nový žánr hudby, který je dnes znám jako „Electro Swing“ nebyl můj záměr ani cíl. Stalo se to náhodou. :)

V roce 2004 jste založil vlastní nahrávací společnost. Proč?

Byl jsem znaven věčným klepáním na dveře různých společností a prosením o poslech svých skladeb. V té době to navíc vypadalo, že se nikomu mé písně nelíbí, takže to byl logický závěr toho všeho. :)

Zdá se, že to byl dobrý krok. Navíc to dnes vypadá, že vaše hudba je spíše na vzestupu a je čím dál tím oblíbenější. Tento rok vyšlo vaše nové album. Jaké jsou vaše plány do budoucnosti? (pozn. au. Album „The Invisible Girl“ je od Parov Stelar Trio. Aktuální album skupiny se jmenuje „The Princess“.)

Jako Parov Stelar mám našlápnuto k úspěšné kariéře v hudebním průmyslu a chtěl bych v něm nadále zůstat.

Také bych chtěl začít spolupracovat na jiných hudebních projektech se skvělými hudebníky a samozřejmě podporovat nové talentované hudebníky. Má společnost Label Etage Noir Recordings by jim měla nabídnout nezbytné zázemí pro vydávání jejich skladeb, organizování mezinárodních vystoupení a pomoci jim stát se uznávanými a úspěšnými umělci.

Většina hudebníků má své hudební idoly. Máte nějaké i vy? Kdo je to?

Jasně. Rozhodně mám nějaké idoly. Třeba hudebníky z éry jazzu. Například Chet Baker nebo Miles Davis. Pár idolů ze scény elektronické hudby, kteří ovlivnili mou tvorbu v mládí; například Fatboy Slim. Samozřejmě mám pár idolů z dnešní popové scény, jako třeba Amy Winehouse nebo Adele. To jsou jednoduše vynikající lidé v dnešním hudebním průmyslu.

Další otázka se možná bude trochu krýt s tou předchozí, ale prozraďte na závěr čtenářům, se kterými současnými zpěváky byste si rád zazpíval? A kde by to bylo? Existuje nějaké místo, kde jste nehrál, ale rád byste to změnil? Takové vysněné místo pro koncert?

Je zde tolik skvělých umělců! Chtěl by spolupracovat s Adele, poněvadž mě fascinuje, ale nemyslím si, že se to někdy stane, jelikož nejsem dobrý zpěvák. Přesto bych ji chtěl vidět zpívat vedle mě, byla by to neobyčejná událost. A kde? No, možná na mé farmě v Rakousku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!