Vintage Gallery: Prodejnu jsem si otevřela především pro radost, říká Olga Mastníková

Vintage Gallery: Prodejnu jsem si otevřela především pro radost, říká Olga Mastníková 

Vintage Gallery jsem objevila poměrně nedávno, když jsem přebíhala přes Ovocný trh. Zajímavou výlohu navíc na úžasném místě v úplném centru Prahy jsem nedokázala minout. Uvnitř mě přivítala přímo majitelka, Olga Mastníková, začaly jsme si povídat o módě, historii obchodu a námět na rozhovor byl na světě. Vintage Gallery je na Ovocném trhu od září 2012. Každý týden zde najdete nové oblečení a doplňky světových i lokálních značek. Za rozumnou cenu si zde můžete pořídit originální přírůstek do vašeho šatníku nebo se jen příjemně pokochat.

Co vás přivedlo k myšlence otevřít si vlastní obchod - Vintage Gallery?

Moje rozhodnutí ovlivnily dvě věci. Posledních patnáct let jsem prodejny navrhovala a kompletně realizovala. Kromě obchodních prostor jsme dělali stavby a rekonstrukce domů, bytů i kanceláří. Pořád jsem si říkala, že až jednou půjdu do důchodu, tak si otevřu svoji prodejnu pro radost. Místo, kde se budou ženy potkávat, vyměňovat si rady a informace pro nás důležité a dělat si radost krásnými nákupy. 

Za druhé mám módu jako většina žen ráda a zajímám se o pěkné věci. Snažím se sledovat módní trendy, ale spíše dávám přednost kvalitě a eleganci.

Zkušenosti z módní branže nemám, vždy jsem se řídila hlavně citem a, jak říká moje maminka, výchovou. 

Čerpala jste z nějakého modelu v zahraničí? Je pro vás nějaká země v tomto ohledu inspirací?

Typ prodejen „vintage“ je v západní Evropě poměrně rozšířený a známý. Určitě velikou inspirací je Francie, kde jsou tyto obchody velmi rozšířené. Itálie, to je kapitola sama o sobě, moc ráda tam jezdím a moc ráda tam nakupuji. Žádná dovolená nebo výlet do těchto zemí se neobejde bez důkladného „průzkumu“ místních obchodů s módou.  

Co je podle vás vintage? 

Pod slovem „vintage“ si představím nějakou starší až archivní, retro, velmi zajímavou a kvalitní věc.

Jaké věci najdou návštěvníci ve Vintage Gallery?

Najdou zde značkové dámské oblečení, boty a kabelky. Samozřejmě doplňky jako šátky, pásky a šperky nebo bižu. V nabídce jsou i značky jako Luis Vitton, Gucci, Burberry, Armani, Lagerfeld, Ferragamo, Nina Ricci, Hermés, Escada, Versage, Dolce Gabbana aj. Jsou to tedy návrháři, do jejichž obchodů v Pařížské ulici by se určitě některé zákaznice obávaly vstoupit. 

V názvu je slovo Gallery, které napovídá tomu, že nabízím i originály obrázků českých výtvarníků. Prostor není veliký, ale obrázky mají úspěch hlavně u cizinců. 

Můžete popsat své zákaznice?

Jsou to převážně tuzemské, místní ženy, které se v módě dobře vyznají a tím pádem vítají možnost nákupu kvalitního značkového zboží za příznivé ceny.

Vnímáte velké rozdíly mezi tuzemskými a zahraničními zákazníky?

Ano, rozdíl tu je. Nejen mezi tuzemskými a zahraničními zákazníky, ale i mezi jednotlivými zeměmi. Jak jsem již zmínila, v zahraničí jsou tyto prodejny rozšířené, takže cizinky vědí, co mohou v obchodě očekávat. Některé tuzemské zákaznice vstupují do prodejny opatrně a s dotazem, co vlastně „vintage“ znamená. Zatím jsem se nesetkala s negativní reakcí a musím říci, že se okruh stálých zákaznic neustále rozšiřuje, zákaznice se pravidelně vracejí a doporučují mě svým kamarádkám, čehož si velmi vážím.  

Máte předchozí zkušenosti z módní branže?

Zkušenosti z módní branže nemám, vždy jsem se řídila hlavně citem a, jak říká moje maminka, výchovou. 

Kde do Vintage Gallery nakupujete a podle jakých kritérií vybíráte?

Nakupuji převážně v zahraničí.  Vybírám zboží zajímavé, kvalitní a hlavně za přijatelnou cenu. To je bohužel pořád limitující faktor pro většinu kupujících. 

Jak často se k vám vyplatí zavítat okouknout novinky?

Zboží doplňuji každý týden, průběžně, takže kdykoli budete mít chuť si udělat radost. Vždy se něco zajímavého najde.

Vlastní obchod je určitě krásný sen mnohých z nás, dá se ale pouze obchodem uživit?

V tak malém měřítku, tím myslím jednu prodejnu, velmi těžko. Jak jsem zmínila, já jsem si prodejnu otevřela pro radost, v důchodu, kdy již nejsem vázaná povinností živit své tři děti. Já dělám vše pro to, aby obchod vzkvétal a prosperoval, to vnímám jako nejdůležitější.

Kde se vidíte se svým obchůdkem za pět let?

Pět let je v mém věku dlouhá doba. Pokud budu zdravá, ráda bych provozovala obchod dále a třeba i rozšířila počet prodejen. A pokud se najde někdo, kdo by rád pokračoval v mých kolejích – uvidíme, nebráním se ničemu.

Sledujte novinky z Vintage Gallery na Facebooku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!