Silnější pes: Maxim Čáp odhaluje stoku korupčního českého fotbalu

Silnější pes: Maxim Čáp odhaluje stoku korupčního českého fotbalu 

Kniha, která vyrazí dech všem, kteří si dosud mysleli, že fotbal se rozhoduje na trávníku. Kdepak, peníze hýbou i světem sportu a syrová sonda do mobilních telefonů funkcionářů, rozhodčích a trenérů je doslova šokující. Prý pohádka o českém fotbalu v knize Silnější pes je jen pro silné žaludky. Pak je to docela sranda. I když si pomyslíte: Kam to lidstvo spěje?

Kam ten fotbal jde, ty krávo?
Jedna z nejslavnějších vět z odposlechů, které byly zveřejněny v roce 2004, provází český fotbal stále.
SILNĚJŠÍ PES je výpovědí o době a poměrech, v nichž se v nejsledovanější hře v naší zemi tu a tam hraje cinknutými kartami. Znají to všichni, majitelé klubů, manažeři, funkcionáři, trenéři i sami hráči. Vědí o tom novináři a také diváci, kteří na fotbalové zápasy chodí.
Tvrdí se v začátku anotace knihy.

Jaká je pravda?

Drsná. Silnější pes je kniha, která si nebere servítky. Autor sám zvolil švejkovský styl humoru a jeho poznatky ohledně zákulisí fotbalu jsou dechberoucí. Jména a názvy klubů jsou záměrně pozměněny, ovšem i přesto je snadno poznáte a identifikujete. Ano... kniha může některé lidi velmi zabolet a velmi jim ublížit. V tom má autor pravdu. Vše je však právnicky ošetřeno a navíc v době, kdy se již mnohé z v knize odhalených kauz začínají dostávat na povrch a světlo boží, je tato kniha opravdu nadčasová.
 
Podivuhodná reality show?

Určitě. Dobře byla zvolena koláž autorových textů, policejních odposlechů z vyšetřování, citací z tisku i jiných fotbalových knih. Za zmínku stojí Fotbalová chobotnice, která je pokládána za korupční bibli. Je vidět, že ten, kdo o tématu píše, moc dobře ví, s čím a kým má tu čest. Autor se více než třicet let pohybuje ve fotbalovém prostředí a pro toto své průlomové a silně kontraverzní dílo zvolil pseudonym Maxim Čáp.

Dokumentární život knihy dokládá třeba tato ukázka, která je důkazem, že byla brána velmi vážně: "Tato kniha byla připravena takřka do finální podoby na konci prvního dubnového týdne 2013. V pátek 5. dubna ovšem během prvoligového utkání České Budějovice - Příbram došlo ke zvláštní situaci, když rozhodčí Drahoslav Drábek odpískal "neviditelnou" penaltu proti domácímu týmu, kvůli níž nakonec prohrál významný zápas. Rozhodli jsme se proto vyčkat na vývoj situace a vydání knihy podržet. V úryvcích z deníků MF Dnes a Sport přiblížíme týdenní chronologický přehled událostí, jak je postupně tato média nabízela. Opravdu vydatných 168 hodin českého fotbalu..."

Ostatně, úryvky tu najdete nejen z MF Dnes a Sportu, ale i z idnes.cz, ČTK, Rádio Česko, Hattrick a mnohé další. V kombinaci s vulgárním vyjadřováním fotbalových funkcionářů a jejich "melody boys" (jak tu bylo v jiné souvislosti vtipně poznamenáno) jsou tyto mediální útržky balzámem na čtenářovo oko.
Nespisovná čeština, již zvolil autor k vypsání svých pocitů a faktů, je zvolena velmi dobře, protože doplňuje společně s vtipy Vladimíra Renčína celý zvláštní odér, který se nad celou knihou vznáší.

Je toto vůbec možné? Je český fotbal takto prohnilý???
Šokující svědectví zaujme i toho, kdo se o fotbal nezajímá. Svým způsobem je fotbal jen jednou z možných kulis....

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!