Letní filmová škola Uherské Hradiště, letos ve znamení Portugalska

Letní filmová škola Uherské Hradiště, letos ve znamení Portugalska 

Čas do vypuknutí další Letní filmové školy Uherské Hradiště se krátí. A protože šest týdnů uběhne jako voda, přinášíme už teď nové informace o tom, co nám letošní 39. ročník přinese.

Tradiční sekce Fokus představí progresivní kinematografii Portugalska od jejích úplných začátků – v sekci Němé filmy s živou hudbou – až po nejnovější portugalské filmové festivalové hity z posledních let. Při této příležitosti „filmovka“ přivítá tři osobnosti světového filmu: Pedra Costu, který v Uherském Hradišti uvede kompletní retrospektivu svých hraných filmů, kameramana Ruie Pocasa (pracoval například na filmu Tabu) a třetí osobností bude odborník na portugalský film Francisco Nazareth. K zajímavým bodům programu bude patřit také výběr nejzásadnějších filmů režiséra Manoela de Oliveiry, který letos v zimě oslaví své 105. narozeniny. Do Uherského Hradiště bohužel nedorazí, protože právě točí svůj další film.

Sekce Inventura se bude věnovat osobnosti japonského režiséra Kaneta Šindóa, tvůrce snímků Onibaba a Černý kocour. V sekci Visegrádský horizont bude uvedena kolekce polských historických velkofilmů a hostem bude legenda tohoto žánru Jerzy Hoffman. Sekcí, která reflektuje aktuální společenské problémy, bude v letošním ročníku Nenápadný půvab krize. Tato sekce nehodlá rekapitulovat tuto tématiku, ale má za úkol ukázat, že i krize může být v jistých ohledech přínosná.

Při příležitosti 70. narozenin Národního filmového archivu byla zařazena nová sekce Širokoúhlá šedesátá, kde se divák může těšit na kolekci černobílých širokoúhlých filmů nejrůznějších žánrů. A samozřejmě, že ani 39. LFŠ nebude ochuzena o pravidelné sekce, jako jsou AČFK uvádí či Zvláštní uvedení, která letos přinese poctu slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi.

Hosté

Goran Paskaljevič - jugoslávský režisér, který mezi lety 1967-71 studoval na pražské FAMU

Ilmar Raag - estonský režisér, autor akční parodie Tappev Tartu či filmu Třída, který pojednává o vztazích a hierarchii žáků v jejich třídě

Allan Starski - přední světový filmový scénograf a držitel Oscara za výpravu k filmu Schindlerův seznam

Jerzy Hoffman – polský filmový režisér, jehož jméno je především spojováno s historickým filmem, jeho poslední filmový počin Bitva u Varšavy 1920 je první polská filmová produkce natočena 3D technologií

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Můj milovaný měsíc srpenPedro Costa - Jussi LeinonenZemřít jako muž
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!