Obecní dům přivítal plakáty Alfonse Muchy

Obecní dům přivítal plakáty Alfonse Muchy 

Sbírka plakátů Alfonse Muchy se poprvé v historii dostala do Prahy, a my tak máme jedinečnou příležitost porovnat Muchovu plakátovou tvorbu s ilustracemi z knihy Otčenáš, které si můžeme prohlédnout v Umělecko-průmyslovém muzeu, a se Slovanskou epopejí, kterou ukrývá Veletržní palác.

Od 10. dubna až do konce července je v Obecním domě k vidění sbírka tenisty Ivana Lendla, který si našeho nejslavnějšího secesního umělce velmi oblíbil. Plakáty začal kompletovat po setkání s Muchovým synem Jiřím.  Díky spolupráci s kurátorem Jackem Rennertem se jim povedlo dát dohromady ucelenou sbírku téměř všech plakátů, dekorativních tabulí, kalendářů, pohledů i dalších artefaktů, které Alfons Mucha za svůj život vytvořil.

Alfons Mucha se narodil v Ivančicích na Moravě. Po neúspěšném přijetí na pražskou Akademii  odešel do Vídně, kde pomáhal malovat divadelní dekorace. To ještě netušil, že jednou jeho sláva bude mít spojitost právě s divadlem. Po návratu do Čech začal Muchu podporovat hrabě Khuen-Belassi, díky němuž se začínající umělec mohl dostat na studia do Mnichova a později do Paříže. Kdyby Mucha zůstal u historické malby, které se zpočátku věnoval, asi bychom se o něj dnes tolik nezajímali. Ale podpora hraběte v době, kdy byl malíř v Paříži, najednou ustala, a tak se mladý Alfons musel začít více snažit, aby si vydělal na živobytí. Rok 1894 byl pro něj přelomový díky návrhu plakátu pro světoznámou herečku Sarah Bernhardtovou v roli Gismondy. Dekorativnost, barevnost a symbolika Muchových plakátů okouzlila nejprve Paříž a pak i celý svět.

Do Obecního domu se sbírka Muchových plakátů mohla dostat díky Richardu Fuxovi, předsedovi správní rady nadačního fondu, který nese jeho jméno. Kurátorem výstavy je Karel Srp, který sestavil i knihu mapující celou expozici. Za interiérem výstavy stojí studio Olgoj Chorchoj. Sály jsou zjednodušené, aby původní secesní stěny Obecního domu nerušily dojem z plakátů. Na zemi je umělý trávník, který všem připomene profesi sběratele Ivana Lendla, původním záměrem studia však bylo jen oživení prostoru.

Mucha ale nemaloval celý život jen plakáty. Byl okultistou a členem zednářského hnutí a chtěl svou víru skrze své dílo poslat dál. Vytvořil tedy publikaci Otčenáš, kde vykládá křesťanskou modlitbu pomocí lustrací zubožených lidských bytostí hledajících potravu pro tělo i duši. Zachránit je může jedině Bůh, který lidem posílá v ústrety Přírodu – Zemi a Lásku. Ilustrace se loni dostaly po létech strávených v soukromé sbírce ve Švýcarsku do Umělecko-průmyslového muzea v Praze a stojí za to se na ně zajít podívat stejně tak, jako na Muchovo životní dílo – Slovanskou epopej, soubor dvaceti velkých pláten, které zobrazují dějiny Slovanů a Čechů. Můžeme ji nalézt v Národní galerii ve Veletržním paláci a v sobotu 13. dubna od 15 hodin dokonce absolvovat lektorskou prohlídku. A tak si z těchto tří výstav, které se v Praze aktuálně nacházejí, můžeme udělat ucelený obrázek o tom, jakým umělcem Alfons Mucha byl.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Obecní dům přivítal plakáty Alfonse MuchyObecní dům přivítal plakáty Alfonse MuchyObecní dům přivítal plakáty Alfonse Muchy
 

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!