Výročí úmrtí Arnošta Lustiga připomnělo čtení jeho povídky

Výročí úmrtí Arnošta Lustiga připomnělo čtení jeho povídky90%

Pražským Divadlem Komedie se rozezněl hlas herečky a operní pěvkyně Soni Červené, lékaře Jana Pirka, viceprezidenta Světového židovského kongresu Tomáše Krause či nakladatelky Markéty Mališové. Společně s dalšími osobnostmi kultury, politiky a vědy přišli vzpomenout na jedinečnou postavu české literární scény, Arnošta Lustiga. Na spisovatele světového formátu, který kvůli svému židovskému původu prošel několika koncentračními tábory a tématu holocaustu se ve svých knihách věnoval celý zbytek života.

Literární večer uspořádali členové Výboru Ceny Arnošta Lustiga přesně v den druhého výročí jeho úmrtí, tedy 26. února.  Na něm střídavě dramaticky přednášeli nebo předčítali jeho povídku Chvíle hned po ránu z knihy Démanty noci. Svým realistickým a mnohdy drsným popisem mezních situací v životě člověka vyvolala na několika tvářích v publiku i na pódiu smutek a dojetí.

„V loňském roce jsme založili tuto cenu, abychom oslavili Arnoštovu osobnost a lidskost,“ zahájil večer prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný. „Je to přesně ten člověk, jehož jméno má tato velká cena nést.“ Vzpomněl mimo jiné na Lustigovu statečnost, kterou během druhé světové války prokázal, zejména ve vztahu ke svým přátelům v koncentračním táboře.

Tento večer byl první doprovodnou akcí k Ceně Arnošta Lustiga, kterou výbor udělí 12. dubna. Po loňském laureátovi, biskupovi Václavu Malém, by ji letos znovu měla získat osobnost, jež se ve svém životě zasloužila o rozvoj čtyř hodnot - odvahy, statečnosti, lidskosti a spravedlnosti a jejich udržení ve společnosti. „Už jenom to malé cvičení, přemýšlet o tom, co je odvaha a co je statečnost, je zajímavé a krásné,“ okomentoval Smutný.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Komedie

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!