V pražské Akademii věd ČR probíhá výstava Tváře malířky Jarmily Kalašové

V pražské Akademii věd ČR probíhá výstava Tváře malířky Jarmily Kalašové 

V pražské Akademii věd ČR právě probíhá výstava obrazů akademické malířky Jarmily Kalašové s názvem Tváře. Návštěvníci zde uvidí figurální malby, které jsou výběrem z rozsáhlého díla této uznávané umělkyně. Výstava potrvá do 28. února.

„Maluje tváře, které důvěrně zná, a to především ženy. Kdo může lépe znát ženu než žena. Není to jenom krásná malba, portrét. Objevuje nám ženu se vším všudy, a to jejíma očima v obsahu i formě. S magií, koketerií, sexem, linií tvarů, vůněmi i s jejich kadeřníkem. Ano, má pravdu, portrét není jen neosobně, sebelépe namalovaná hlava, ale člověk stále se měnící, pozorovaný citlivým umělcem. Úspornost v barvě a formě má své opodstatnění o výraz toho kterého malovaného. Není to jen dobře a krásně namalované, ale především tvoří charakter. Zacházení štětcem v kresebnosti dotyku a rozetření plochy, práce s barvou od pasty až po jemnost pastelu, křehkosti a čistoty. Co tvář, vždy jinak s totálním chtěním o výraz. Nižádná  macha. Svébytný výraz, forma a obsah v symbióze. Kompozice v transcendentním prostoru jako figurativní. Nikde se neopakuje, jako se neopakuje člověčina v člověku,“ popisuje výstavu Jarmily Kalašové její dlouholetý přítel a též akademický malíř Dmitrij Kadrnožka.

Akademická malířka Jarmila Kalašová se narodila roku 1927 v Praze. Vystavovala v mnoha městech v Čechách i ve světě. Zúčastnila se všech kolektivních výstav pořádaných SČVU a od roku 1994 výstav v Jednotě umělců výtvarných. Mnoho jejích děl vlastní české a slovenské galerie, několik muzeí a část je v soukromých sbírkách. Z děl Jarmily Kalašové je cítit dynamika, napětí, vzrušení, vyjádření mezilidských vztahů a vztahu člověka k přírodě. Používá především techniku olejomalby, žloutkovou temperu a laky.

Výstava Tváře – Jarmila Kalašová, ak. mal.

Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1
5. – 28. února 2013, každý všední den od 10 do 18 hodin
Vstup volný

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!