Světové grafiky Jana Rajlicha na zlínském zámku

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 10.11.2016 13.1.2017
Vstupné:

zdarma

10lis - 13led celý den

Žánr: výstavykresbydesignvernisážzdarmakoláže


Jedinečnou možnost shlédnout průřez celoživotní tvorbou předního českého grafika Jana Rajlicha nabízí Galerie Václava Chada na zámku ve Zlíně. Výstava jeho díla pod názvem Hloubka plochy bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 10. listopadu a představí zejména plakáty, serigrafie a koláže.

Jan Rajlich patří mezi přední české grafiky a designéry s mezinárodním renomé. Jeho obsáhlá tvorba vznikala od konce 30. let 20. století až do konce první dekády 21. století. Spjata je i se Zlínem, kde v letech 1939 – 44 studoval Školu umění a od roku 1940 – 44 pracoval v redakci baťovských zlínských novin.

Vedle toho se věnuje užitým formám grafiky – plakátům, etiketám, orientačním systémům, zakázkám pro Brněnské veletrhy a výstavy. A právě plakátům, serigrafiím a kolážím je věnována zlínská výstava Hloubka plochy. V úvodní části se zaměřuje na experimentální volnou tvorbě – koláže, cyklus serigrafií a soubor prací Ruby. Ve druhé části ukáže nejen propagační a plakátovou tvorbu, ale také ranou tvorbu - kresby a malby krajiny. Součástí expozice je také korespondence Jana Rajlicha s Ladislavem Sutnarem, jedním z nejvýznamnějších českých grafických designérů, který od roku 1939 působil v USA.

Expozice je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je zdarma od 10. listopadu 2016 do 13. ledna 2017, od úterý do pátku od 14 do 17 hodin. Na programu jsou i tři komentované prohlídky s kurátorem výstavy Vítem Jakubíčkem, které galerie organizuje zpravidla jeden čtvrtek v měsíci. Jejich termíny byly stanoveny na 15. prosince a 12. ledna od 17 hodin, třetí je výjimečně v neděli 27. listopadu od 15 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Světové grafiky Jana...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)