Tvorba Viktora Karlíka

Tvorba Viktora Karlíka

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 1.9.2016 30.10.2016
Vstupné:

zdarma

1zář - 30říj celý den

Žánr: výstavyplastikyobrazyvernisážzdarma


Nová výstava v Galerii Václava Chada na zlínském zámku představí výtvarné dílo umělce Viktora Karlíka. Jeho bronzové plastiky, reliéfy, olejomalby i tisky zde budou k vidění od 2. září. Slavnostní vernisáž za přítomnosti autora proběhne 1. září od 17 hodin.

Viktor Karlík je považován za nejvýraznějšího umělce tzv. druhé generace českého undergroundu. Jeho umělecký rozsah je velmi široký a sahá od objektů, plastik a reliéfů, přes obrazy a grafiky až po grafické práce či vytváření a vydávání autorských knih.

Výběr ze své tvorby – bronzy, oleje a tisky pak představí zlínské veřejnosti na výstavě v Galerii Václava Chada od 2. září do 30. října. Vernisáž za osobní účasti Viktora Karlíka zahájí výstavu ve čtvrtek 1. září v 17 hodin.

Objekty autorova zájmu jsou, kromě postav, předměty z běžného okolí – lampy, komíny, zápalky. Oblíbené kompozice zpracovává v různých materiálových verzích, někdy jde téměř o autorskou repliku. „Jeho umění vyžaduje přímé vnímání, osobní kontakt, jeho hodnoty nemůže tlumočit žádná reprodukce ani digitalizace. Oprašuje odložené konzervativní výtvarné formy,“ popisuje tvorbu Viktora Karlíka ve své reflexi Pavla Pečinková, kunsthistorička a kurátorka několika dřívějších Karlíkových výstav. „Má samostatný a vyhraněný názor, vnitřní důslednost, poctivost a odvahu stát mimo oficiálně uznávané normy.

Expozice je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Bude přístupná zdarma až do 30. října 2016, od úterý do pátku od 14 do 17 hodin. Na programu jsou i dvě komentované prohlídky, které galerie nově plánuje provádět u každé výstavy, vždy jeden čtvrtek v měsíci. Jejich termíny byly stanoveny na 22. září a 27. října od 17 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Viktor Karlík (narozen 1962) je malíř, grafik, autor plastik, objektů a knih, jeden z nejvýraznějších výtvarných umělců tzv. druhé generace českého undergroundu. Absolvoval Střední průmyslovou školu grafickou. Byl spoluzakladatelem undergroundového časopisu Revolver Revue (1985), týdeníku Respekt (1990) a časopisu Kritická Příloha Revolver Revue (1995). Vedle vlastní tvorby se věnuje vydavatelské, grafické a kurátorské práci, publikace graficky upravuje i ilustruje. Vydal také řadu autorských knih, z nichž poslední jsou Ruce básníků (2015).

Karlík vystavuje v tuzemsku (např. Knihovna Václava Havla Praha, Západočeská galerie v Plzni, Jihlavská galerie, Archa Zlín) i v zahraničí (České centrum Paříž, České centrum Mnichov, Target Gallery Washington atd.). Jeho práce jsou zastoupeny v soukromých i veřejných sbírkách, mj. v Národní galerii v Praze nebo Galerii Klatovy/Klenová.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tvorba Viktora Karlíka

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)