Zlínský zámek představí sklářské umění Pala Macha

Zlínský zámek představí sklářské umění Pala Macha

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 14.4.2015 22.5.2015
Vstupné:

zdarma

14dub - 22kvě celý den

Žánr: výstavyzdarma


V úterý 14. dubna v 17. hodin bude v Galerii Václava Chada zahájena výstava s názvem Ve službách světla slovenského malíře a skláře Pala Macha, známého především svým novátorským přístupem ke sklu. Ukázku jeho unikátní tvorby si milovníci umění mohou prohlédnout v prostorách galerie v prvním patře zámku do 22. května.

Nejoriginálnější současný slovenský sklářský výtvarník Palo Macho přiveze do Zlína ukázku svých rozměrných skleněných děl i menších kreseb na skle. Největší malba na skle má téměř dva a půl metru. „Pracuji většinou v cyklech obrazů, proto nejsem příliš nakloněn k názvu každého díla samostatně. Každé dílo patří do celku, který skončí, když přestanu tvořit,“ uvádí Palo Macho. „Právě tři díla z cyklu „Zátiší (samoty)“ může veřejnost ve zlínském zámku spatřit úplně poprvé,“ doplňuje autor, který se vrací do Zlína po mnohaleté odmlce, kdy v roce 2008 vystavoval v rámci 5. Nového zlínského salónu.

Výjimečnost tvorby Pala Macha spočívá ve spojení malby na skle i ve skle a v této oblasti dosáhl pozoruhodné výsledky respektované doma i v zahraničí. „Je malířem i sklářem současně, protože se pohybuje na pomezí dvou disciplín – malířství, které je disciplínou volného umění, a skla, tradičně pokládaného za užitkový, dekorativní projev,“ hodnotí jeho techniku kurátorka výstavy Silvie Stanická.

Výstava „Ve službách světla“ Pala Macha v galerii zlínského zámku je přístupná ZDARMA až do 22. května, a to od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin. Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu 602 560 020. Podrobnosti o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Palo Macho

Malíř a sklář Palo Macho se narodil 22. září 1965 ve Streženicích. K barvě a malování skla se dostal na Střední škole uměleckého skla v Kamenickém Šenově a na Středním učilišti sklářském v Novém Boru, kde se dostal hlavně k tradičnímu sklářskému řemeslu. Na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě se věnoval jiným prostorovým a objektovým dimezím. K barvě a malování skla se vrátil až během prvních let profesionální praxe, podnětem se pro něj stalo pedagogické působení na sklářské Škole užitého výtvarníctví Lednické Rovne, kde v letech 1994 – 98 vyučoval v oddělení malby skla. Kromě své práce se sklem, Palo Macho také vydal dvě sbírky poezie, Strelné Modlitby (Odpalovací modlitby), v roce 1995 a Mesiac na červeno (Měsíc červeně) v roce 2006. V roce 2008 o jeho tvorbě natočil film Skleněné obrazy scenárista a režisér Lubor Meir Dohnal.

 

Kontakt pro média

Kateřina Martykánová

e-mail: martykanova@zlinskyzamek.cz

tel.: 602 576 870

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zlínský zámek...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)