Slovenští sochaři pojmou výstavu v galerii sýpka jako své nové teritorium pro modelaci prostoru

Slovenští sochaři pojmou výstavu v galerii sýpka jako své nové teritorium pro modelaci prostoru

Adresa:

Valašské Meziříčí, Komenského 1

Termín: 26.11.2014 18.1.2015
Vstupné:

20 Kč

26lis - 18led celý den

Žánr: výstavyfotografiesochařstvívernisáž


Výstava mladých slovenských umělců pod názvem Nové teritória modelácie priestoru představí aktuální výtvarné počiny, které vytvořili během posledních tří let. Zároveň nám tato expozice nastíní výtvarné tendence patrné v ateliéru Socha a aplikované média Juraja Sapara na Fakultě výtvarných umění na Akademii umění v Banské Bystrici, jelikož vystavující autoři tento ateliér vystudovali, studují a zároveň na katedře Sochařství pedagogicky působí.

„V solitérnych prezentačných sekciách autorky Ivany Slávikovej, autorov Jozefa Suchožu a Mareka Galbavého prináša nové pohľady na fyzikálne, materiálovo i mentálne rozšírené chápanie ústredného pojmu, priestorovosť. Tematikou, ktorá okrem fenoménu priestorovosti spája umelcov, je ich kreatívne (re)modelovanie pojmov identita, čas, pamäť, existencia, ktoré sugestívne významovo kontextualizujú vo vzťahu k paradoxom sociálneho priestoru dnešnej doby“, přiblížila výtvarné tendence vystavujících, kurátorka Alena Vrbanová.

Patrné feminní zpracování můžeme cítit v tvorbě sochařky Ivany Slávikové (*1981), která pracuje převážně s prvky postminimalizmu. Silná konceptualizace svébytných děl je patrná i v subversivních paradoxech materiálu, technik a hlavně tématu. Vedoucí katedry Sochařství a zároveň odborná asistentka v ateliéru Socha a aplikované média představí své závěsné objekty, konceptuální reliéfy, video a velkoplošné fotografie. Jako vedoucím přípravného ateliéru na katedře Sochařství FVU AU momentálně působí

Jozef Suchoža (*1978), který se ve své tvorbě zaměřuje na objekty a videoinstalaci propojenou s akcí. Není tomu zde jinak a v podkrovní místnosti galerie bude k vidění site specific a multimediální instalace. Konceptuálně orientovaný

Marek Galbavý (*1987) se zaobírá zejména formami simulovaných ready made. Jeho instalace jsou vždy v kontextu specifického chápání daného prostoru. Socio-kritickým a zároveň ironickým způsobem reaguje na současnou společnost. Marek Galbavý, jakožto student doktorandského programu na FVU AU v Banské Bystrici, zprostředkuje během výstavy iluzivní a virtuální prostor s prvky divácké interakce.

Kurátorka výstavy Alena Vrbanová, která dlouhá léta působila ve Státní galerii v Bánské Bystrici jako ředitelka i kurátorka a v současné době přednáší na FVU AU v Banské Bystrici, k tvorbě autorů dodává: „Estetická rovina ich diel hľadá rovnováhu medzi krásou formy a významu diel vo vzťahu k súčasnému svetu a najmä divákovi.“ Slavnostní vernisáž pod kurátorským vedením Aleny Vrbanové se uskuteční 26. listopadu v 18 hodin za přítomnosti všech vystavujících i děkana Fakulty výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici, doc. Juraja Sapara, akad. soch.

Během vernisáže zahraje na violoncello koncertní hráč a učitel ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí, Dalibor Pimek. Výstava potrvá až do 18. ledna 2015.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Valašské Meziříčí Akce v obci Valašské Meziříčí

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Slovenští sochaři...

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (12.1 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (12.7 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (13.3 km)