Galerie Václava Chada ve Zlínském zámku představí dílo zlínského rodáka

Galerie Václava Chada ve Zlínském zámku představí dílo zlínského rodáka

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 9.4.2014 18.5.2014
Vstupné:

zdarma

9dub - 18kvě celý den

Žánr: výstavyzdarma


Ve středu 9. dubna v 17. hodin bude v nově otevřené Galerii Václava Chada slavnostně zahájena výstava malíře a grafika Vladimíra Jarcovjáka. U příležitosti jeho nedožitých 90. narozenin připomene obecně prospěšná společnost Zlínský zámek tvorbu tohoto zlínského rodáka prostřednictvím výběru z jeho rozsáhlého díla. Výstava v prvním patře nedávno rekonstruovaných prostor zámku potrvá až do 18. května.

V Galerii Václava Chada mají milovníci umění od 9. dubna možnost poznat díla dalšího zajímavého výtvarníka, jehož osud a umělecké směřování poznamenaly nejen válečné události a následná normalizace, ale kterého na počátku jeho tvorby ovlivnilo i studium na zlínské Škole umění firmy Baťa.

„Mezi nejvýraznější díla Vladimíra Jarcovjáka patří kolekce obrazů, která oficiálně reprezentovala české umění v národním pavilonu na benátském bienále v roce 1970,“ uvádí kurátor výstavy Ludvík Ševeček a upozorňuje na dvě kompozice z tohoto souboru -  Pieta a Vesmír (obě z roku 1969), které tvoří dominantu stávající zlínské výstavy. Jejím prostřednictvím může veřejnost po čase opět obdivovat monumentální dílo Vladimíra Jarcovjáka, ve kterém hraje zásadní roli element barvy, abstrakce a robustnost tvarů.

Výstava potrvá do 18. května a je přístupná ZDARMA od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin. Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu 602 560 020. Podrobnosti o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Vladimír Jarcovják (1924 - 2007)

Malíř, grafik a restaurátor Vladimír Jarcovják se narodil v rodině známého zlínského stavitele Josefa Jarcovjáka a své dětství a časné mládí prožil v rodinné vile na Kvítkové ulici, v časech dynamického rozvoje a největšího všestranného rozkvětu „Baťova města“. Absolvoval lekce figurální malby u prof. Rudolfa Gajdoše na zlínské Škole umění a je také jedním z poválečných žáků Emila Filly, kteří již krátce po studiích v padesátých letech minulého století formulovali své pojetí života, umění a výrazu oproti tehdejší výtvarné oficialitě. V době normalizace musel Vladimír Jarcovják na více než patnáct let opustit veřejnou výtvarnou scénu a v roce 1974 byl vyloučen i z VŠUP v Praze, kde působil 16 let jako odborný asistent. Je autorem obrazů, ale také rozměrných a monumentálních realizací známých v tuzemsku i zahraničí.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Galerie Václava Chada...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)