38. Letní filmová škola Uherské Hradiště

Termín: 21.7.2012 28.7.2012

21čvc - 28čvc celý den

Žánr: činohrafestivaldramathrillerdokumentsoutěždětské


Sekce Heydrichiáda nabídne návštěvníkům Letní filmové školy unikátní snímky

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, vyhlazení obcí Lidice a Ležáky, mimořádně tvrdé represálie fašistů vůči civilnímu obyvatelstvu… Události staré přesně 70 let představují jednu z nejvýraznějších a nejbolavějších kapitol moderních českých dějin. Jak o nich informoval svět a jak se pohled na ně měnil v průběhu následujících desetiletí?

V rámci sekce Heydrichiáda nabídneme návštěvníkům LFŠ jak dobové týdeníky, tak unikátní hraný gruzínský snímek Nepolapitelný Jan (1943) kombinující atentát na Heydricha s osudy proslulého českého bojovníka proti nacismu Jana Smudka (který se stal předobrazem Victora Lászla v legendární Casablance), dále u nás prakticky neznámé britské dokudrama Tichá ves (1943) přibližující ostrovním divákům osobitým způsobem osud Lidic či americký thriller I kati umírají (1943) režiséra Fritze Langa nominovaný na dva Oscary.

Chybět nebudou ani klasické české snímky jako Atentát od Jiřího Sequense, Vyšší princip od Jiřího Krejčíka, Romeo, Julie a tma režiséra Jiřího Weisse či komunistickou ideologií těžce obtěžkané Sokolovo režiséra Otakara Vávry. Pohled na význam a postavení Heydricha v hierarchii nacistického Německa doplní americko-britský koprodukční snímek Konference ve Wannsee s Kennethem Branaghem v roli Heydricha.

Vojenský historický ústav pak divákům poskytne i jedinečnou možnost vidět záběry, které v likvidovaných Lidicích natočili sami fašisté. Pestrou filmovou nabídku doplní i neméně zajímavý doprovodný program s besedami a přednáškami našich předních odborníků na dané téma.

Hudební program představí samostatná koncertní stage klubu Mír

21. 7. Bratři Orffové

Melancholickou folkovou špínu hravě přikrývají striktně akustickými zvukovými linkami a vytvářejí tak podivuhodné freak-folkové vlnění. Nepřehlédnutelný frontman Ivánek Gajdoš pak hypnotizuje publikum svou dadaisticky intimní zpovědí a zemitou písničkářskou tradici povznáší k novým a neotřelým folkovým zámkům plným čerstvého glóru.

www.bratriorffove.cz

22. 7. Načeva – Nebe je rudý

Retro set live z desky Nebe je rudý (1996), který Načeva připravila na oslavu 20 let Rádia 1 letos v květnu, se setkal s tak obrovským úspěchem, že tento koncert zopakuje na vybraných festivalech v letošním roce. “Připravila jsem pro tento účel vystoupení, které se skládá z nejsilnějších textů Jáchyma Topola, které byly napsány speciálně pro desku Nebe je rudý. Oslovila jsem k této spolupráci osvědčené hudebníky z mých minulých projektů,” říká Načeva.

www.naceva.eu

23. 7. Midi Lidi

V září 2011 vydali album Operace "Kindigo!", za něž byli nominováni na cenu kritiků Apollo. Na podzim absolvovali 30 koncertů v rámci turné se slovenskými Puding Pani Elvisovej. V současnosti dokončují soundtrack ke snímku Polski film (r. Marek Najbrt) a opět se vydávají na turné po Čechách, Slovensku, Polsku a Maďarsku.

www.midilidi.cz

24. 7. Iva Bittová

Prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu včetně hostování v opeře (role Dony Elviry; W. A. Mozart). Dodnes se hledá pojmenování jejího hudebního jazyka, který

je podle mnohých naprosto originální. Její skladby a kompozice vznikají z podnětu všedního života. Důležité je ticho a ničím nerušená pozitivní atmosféra, která se do hudby vtiskne. Iva Bittová představuje jednu z největších osobností tuzemské hudební scény.

www.bittova.com

25. 7. Traband

Brázdí pódia od roku 1995, posbíral několik hudebních cen Anděl, a přestože vystřídal několik hudebních stylů, vždy zůstal nezaměnitelný, a to hlavně díky skladatelskému rukopisu leadera Jardy Svobody. Po rockových začátcích a veleúspěšném „balkánském dechnu“ přišlo období písničkaření s harmoniem, které se postupně proměnilo v aktuální rockovější Traband.

www.traband.net

26. 7. Floex

Aka Tomáš Dvořák se po letech v září 2011 vrátil s vynikajícím albem Zorya (Minority Records). Obdržel za ně dva Anděly (Alternativní hudba, Elektronická hudba) a nominace na ceny Vinyla a Apollo. Sestavil kapelu a začal živě koncertovat. Zároveň pracuje na novém materiálu.

http://floex.cz/

27. 7. Dva

Kapela Dva v roce 2011 absolvovala přes sto koncertů po celé Evropě na podporu svého posledního alba HU (Indies rec./Label Home Table). Zároveň pracovala na soundtracku k počítačové hře Botanicula (Amanita Design), za nějž v březnu 2012 obdržela prestižní ocenění IGF Award v San Franciscu. V současnosti pracuje na materiálu k novému albu.

www.2dva.cz

28. 7. Václav Havelka III

Hudebník a písničkář známý z působení pod pseudonymem selFbrush nebo jako vůdčí osobnost skupiny Please The Trees. Na svém kontě má několik řadových alb natočených a vydaných u nás i v zahraničí. Je autorem hudby k několika divadelním představením ve Stavovském divadle, Dejvickém divadle a Divadle Na zábradlí. Koncertuje v celé Evropě i USA.

www.pleasethetrees.com

28. 7. Lenka Dusilová

Vzácná osobnost, rocková básnířka a vynikající zpěvačka. Lenka Dusilová začala s hudební kariérou už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 se s rodinou přestěhovala z Karlových Varů do Prahy, kde nastoupila do dětského pěveckého sboru Bambini di Praga. V letech 1991 až 1995 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko. S ní vydala stejnojmenné album a v roce 1994 vyhrála hudební soutěž Marlboro Rock-in, jež kapelu hodně zviditelnila. V letech 1994 až 1997 spolupracovala se zpěvákem a hudebníkem Davidem Kollerem a jeho skupinou Lucie. David výraznou měrou ovlivnil její hudební projev a po odchodu ze Sluníčka s ním založila skupinu Pusa. Poté se vydala na sólovou dráhu a doposud vydala 5 alb.

www.lenkad.com

Sleva na doprovodné akce pro předem akreditované účastníky 38. LFŠ končí 20. 7. 2012

Účastníci, kteří se na 38. Letní filmovou školu akreditují před jejím začátkem, tedy do 21. července 2012, můžou využít 50% slevy na vstupenky na kompletní doprovodný program.

Na Letní filmové škole nebudou chybět tradiční výstavy

Jako významná součást programu Letní filmové školy 2012 bude realizována Výstava Limonádový Joe aneb Jdi na západ mladý muži!, která je pojata jako kreativní filmově-historická sonda o vzniku českého kultovního filmu Limonádový Joe a tematicky se člení na několik oddílů. Výstava bude umístěna v Galerii Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Po více než dvaceti letech se rovněž podařilo uskutečnit společnou výstavu československých a polských plakátů a porovnat tak obě plakátové školy. Výstava téměř devadesáti plakátů Konfrontace představí ke stejnému filmu vždy československou i polskou variantu plakátu. Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti bude prvním, premiérovým uvedením této kolekce v ČR!

V programu výstav se objeví i další výjimečné akce, například výstava dokumentárního fotografa Pavla Diase, jehož díla budou umístěna v hlavním sálu kina Hvězda.

Více aktuálních informací k 38. Letní filmové škole naleznete na stránkách www.lfs.cz.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

16duben úterý 19:00

20duben sobota 19:00

Kandidát

, Nerudova 320/18 Divadlo

23duben úterý 15:00

Busfest

, Hlavničkovo nábř. 5675 Koncert

Ubytování v okolí akce 38. Letní filmová...

Vila VyšehradLuhačovice (22.7 km)

Vinný sklep KrýsaKyjov (22.7 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (22.8 km)