Katapult - 40 let!

Termín: 12.10.2015

12říjen čtvrtek 01:00

Žánr: rockpopfestivalfilm


AŽ se bude psát rok 2015 aneb KATAPULT Retro Tour  (40 let)
Stovky hotelů, stovky postelí, kde jsem za ta léta spal. Stovky rozličných pódií, kde jsem za ta léta hrál... Divadla, kulturní domy, sokolovny, kluby, náměstí, festivaly, stadióny a sportovní haly. Tady všude rocková skupina Katapult během své 40 leté kariéry hrála a tady všude bude hrát i v průběhu letošního turné, kterým svoje jubileum oslaví. Ze zakládajících členů u toho bude jen Olda „Vedoucí“ Říha, protože basista Jiří „Dědek“ Šindelář a bubeník Anatoli „Tolja“ Kohout už nejsou mezi námi. Ale zůstávají v nás a to spolu s hity a slogany, většinu z nich napsal Ladislav Vostárek, které už dávno zlidověly - Co děti? Mají si kde hrát?, Někdy příště..., Hlupák váhá...
Na stech nárožích, mnoha měst, plakáty nám visely. Stovky milníků kolem cest, jsme za ta léta míjeli...  Jedním z milníků tehdy ještě československého rocku se stal rok 1975, kdy tři nenápadní muzikanti sestavili posléze tak nápadný Katapult se svým nezaměnitelným zvukem ulice a s příběhy všedního dne. Někteří hudební experti kapele předvídali rok života, aniž by si uvědomili, že v tomto případě se jedná o rock života. Zrodil se fenomén, který na přelomu 70. a 80. let získal dvakrát Zlatého slavíka a jak napsal časopis Melodie, rozdělil národ. Pro některé říkanky na tři akordy, pro většinu hlas každodennosti zpívající jednoduše o složitých věcech. Katapult byl všude, ale pak najednou nikde. Jeho popularita začala socialistickému režimu přerůstat přes hlavu a tak přišla v roce 1980 léta zákazů a omezení.
V dobách pravěkých, týhle muziky, každý z nás měl, co dům dal.  Bedny z rádií, dráťáků, sám si doma letoval. Doba diktátů politického a tzv. dobrého vkusu však nakonec jen potvrdila víru Katapultu a jeho fanoušků v sílu obyčejnosti, která se  i na periferii projevila jako zdroj neobyčejného: více než milión prodaných hudebních nosičů, sedm zlatých desek, jedna platinová, desítky LP desek a koncertních DVD a přes 7000 koncertů. O kapele vyšly dvě knihy a byl natočený celovečerní dokumentární film Rock života. V roce 2009 uvedla Akademie populární hudby Katapult do síně slávy. Z periferie se stalo centrum.
S károu prastarou a svou kytarou, jsem tu pro vás, jsem tu rád. A já budu hrát - pro všechny, dokud o to lidi budou stát (píseň Stovky hotelů). Když v lednu roku 2009 v den prvního vzpomínkového koncertu na Jiřího „Dědka“ Šindeláře zemřel tehdejší bubeník Katapultu Karel „Káša“ Jahn, ocitla se skupina v rukou cenzora jménem osud. Ale  ten nakonec dosáhl pouze toho, že smrt zrodila kapelu respektive její nové pokračování. Basové kytary se po Dědkovi ujal jeho technik Andy Budka a z garáže pražské periferie se zjevil bubeník Ondřej Timpl. Hlupák váhá a Katapult jede dál a to  nejen jako vícegenerační kapela na pódiu, ale rovněž v hledišti, kde poskakují těla a srdce šedivějících kmetů spolu s jejich potomky a vnoučaty. A to nejen při klasických kusech, ale také v rytmu nových hitů ze zatím poslední desky Radosti života: Casablanca, Když, Metrosexuál, Oči nebo Made in rock´n´roll:“Někdy na tu kytaru hraješ a čumíš, co všehno zahraješ. To prostě kytara hraje na mě. A to není okultismus! To je jenom odvaha a víra v muziku.“, poznamenává Olda „Vedoucí“ Říha. Již čtyřicet let je Katapult made in rokenrol. Sedím a mám ten divný pocit, kdo nehrál, ten ho nikdy nepoznal. Mám sucho v krku, ruce se začínají potit. Pokaždé jak bych znovu začínal... (píseň Katapult)

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Žďár nad Sázavou Akce v obci Žďár nad Sázavou

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Katapult - 40 let!

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (1 467 metrů)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (4.6 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.2 km)