Letní škola přírodního stavitelství a soběstačnosti, 1.turnus

Letní škola přírodního stavitelství a soběstačnosti, 1.turnus

Adresa:

Vrbovce

Termín: 16.7.2016 26.7.2016
Vstupné:

5200 Kč

16čvc - 26čvc celý den

Žánr: ostatní akcepro dětiworkshopseminářdětské


Ekovesnice o.s. zve všechny příznivce přírodního stavitelství a udržitelného způsobu života na praktický workshop „Letní školu přírodního stavitelství s Petrem Skořepou“, který se koná ve dvou turnusech od 16.-26.7. a 13.-27.8. 2016. Jde o intenzivních 10 nebo 14 dní teorie i praxe v letním táboře Polana v Bílých Karpatech.  Jedná se o spojení teoretických seminářů "Přírodní stavitelství" a "Cesta soběstačnosti" s praktickým workshopem "Hliněné omítky, izolace ze slaměných balíků", které Ekovesnice pořádá v průběhu roku.  Letos je letní škola pojatá jako tábor, kam mohou přijet i celé rodiny s dětmi.  Program i ubytování proběhne na dětském táboře s dřevěnými chatkami. Pro děti od 4 let je připraven samostatný program.

V prvních 6 dnech se účastníci budou zabývat hlavně teorií, ale protože informací je opravdu hodně, poslech se bude prolínat s praktickými ukázkami a menší praxí. Následující 4 nebo 8 dnů jsou pak koncipovány jako praktická výuka zážitkovou formou, při které se bude tvořit to, o čem jsme se dozvěděli v teorii. Program je vždy přizpůsoben dle počasí a účastníci si vybírají dle svého zájmu, co chtějí naučit v praxi. Tento rok budeme při praktické části stavět přírodní kruhový domek v okolí, který bude později sloužit jako ukázkový pro veřejnost.

Účastníci si tak mohou prakticky vyzkoušet přípravu a aplikaci hliněných omítek, výrobu hliněných cihel a stavění z nich, povrchové úpravy hliněných omítek, jejich barvení a různé dekorační techniky, správné skládání balíků slámy, techniku cordwood a další činnosti dle aktuální potřeby.  Na stavbě budou zkušení řemeslníci, kterým budou účastníci pomáhat a tak se od nich učit. Účastníci se seznámí také se solární parabolou, větrnou elektrárnou, vermikompostérem, malou bioplynovou stanicí, kořenovou čistírnou a dalšími užitečnými zařízeními.

Večery pak patří společnému posezení u ohně, sdílení, povídání, zpěvu, bubnování apod.

Pro letošní ročník letní školy připravila Ekovesnice ve spolupráci s Akademianatura.sk a Školou šeliem ještě další doprovodný program pro děti i dospělé. Pro dospělé je připraven například „Úvod do sebeobrany Kung Fu“, kreativní tvorba, bylinkárna, muzikoterapie nebo seminář „Byl jednou jeden život aneb jak poznat sám sebe“. Pro děti je připravena lesní školka s programem na celý den. Děti budou poznávat tajemství, krásu a bohatství  karpatských lesů a luk při táborových hrách, budou hrát na různé hudební nástroje, vyzkouší si práci s hlínou, ale také třeba pečení placek nebo chleba.

Hlavní lektor Petr Skořepa

Absolventi mohou po skončení zažádat o certifikát „Absolvent semináře komplexní výuky baubiologie a přírodního stavitelství.

Každý účastník si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky, doporučení, návody, odkazy, seznam dodavatelů a ještě mnohem více informací a videí k domácímu použití a samostudiu na přehledném DVD.  

Další informace naleznete na webových stránkách ekovesnice.cz v kalendáři akcí. Budeme se těšit na vaši účast.

Nicol Vondra

Ekovesnice o.s.

Facebook: Škola přírodního stavitelství

Letní tábor Polana, osada Šance, Vrbovce

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Naše tipy...