Debata na téma: Český rozvod se Západem?

Debata na téma: Český rozvod se Západem?

Adresa:

Praha 1, Ostrovní 13

Termín: 7.2.2017
Vstupné:

volné

7únor úterý 19:00

Žánr: ostatní akceknihydebata


„Evropa už dávno není dirigentem celosvětového orchestru. Ale to neznamená, že svou roli dohrála a už nemá co říct světu.“ (Václav Havel, Cáchy, 1996)

Již tisíc let jsou Češi spolutvůrci Západu, což není entita zeměpisná, nýbrž hodnotová, mentální a civilizační. Jenže od počátku 19. století, kdy se začal rodit moderní český politický národ, prožíváme pokusy o „rozvod“ se Západem, vůči němuž se v podivném hejslovanském opojení více či méně vymezujeme. Geopolitický rozvod byl dokonán v letech 1945–1948, kdy jsme se stali součástí sovětského impéria. Po roce 1989 se zdálo, že je onen protizápadní a protievropský „rozvodový syndrom“ překonán, v posledních letech se v české společnosti znovu objevuje. Jaké jsou kořeny tohoto fenoménu? A jakou úlohu může sehrát v rozkolísaném západním společenství konce druhého desetiletí 21. století?

O problémech české přináležitosti k Západu budou diskutovat historik a filozof Petr Hlaváček, autor nedávno vydané knihy Západ, nebo Východ? České reflexe Evropy 1918–1948, dále politický geograf Michael Romancov a novinářka Kateřina Šafaříková, která se zaměřuje na aktuální evropské otázky.

Debatu moderuje Michael Žantovský.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Debata na téma: Český...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (348 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (675 metrů)

ValentinskaPraha (744 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (288 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (174 m)