Woody Vasulka: Začátky na FAMU

Woody Vasulka: Začátky na FAMU

Adresa:

Praha 1, Bartolomějská 11

Termín: 30.1.2017
Vstupné:

80

30leden pondělí 17:30

Žánr: ostatní akceProjekce


Woody Vasulka, který 20. ledna oslaví 80. narozeniny, patří k hlavním světovým osobnostem z první generace dějin videoartu a mediálního umění. Před svým odchodem do USA (1965) natočil Bohuslav Vašulka jako student katedry dokumentu na pražské FAMU několik dokumentárních filmů a podílel se na snímcích Elo Havetty a Dušana Hanáka.

Nejstarší z dochovaných vlastních filmů je v Karlových Varech vyznamenaný snímek Ve dvě odpoledne. Zachycuje cestu hudebníka periferií Prahy až do garáže a začátek jazzové zkoušky. Působivé pohledy kamery, zabírající například cestu po schodišti, se soustřeďují zejména na zachycení světelných podmínek. Také následující Záchytná stanice klade důraz především na vztahy mezi záběry, zachycení atmosféry, tvarů a světla.

Lesknoucí se koleje, vzdálené procházející postavy a záběry z jedoucího vlaku vévodí Předměstí, filmu o dělnících pracujících na kolejích na periferii. Podobným způsobem jsou zachyceny i snímky U pana Čapka o vetešníkovi od Týnského chrámu a nezaujatě analytický Odjezd branců. Velrybářská stanice a Sezóna v Seydisfjördur jsou cestopisné snímky z výprav na Island, které Vašulka podnikl se svou ženou Steinou, s níž následně legálně vycestoval z Československa.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Woody Vasulka: Začátky...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (415 metrů)

ValentinskaPraha (482 metrů)

The Emblem HotelPraha (498 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (359 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (447 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (150 m)